Olderskog IL og Grane IL har arrangert rennet siden 1970, og i år er det altså 50-års jubileum.

I årene fra 1970 til 2000 gikk løypa fra Haustreisdalen til Sjåmoen, men fra 2001 har rennet hatt start og innkomst på Sjåmoen. Den snøfattige vinteren 2014 gjorde at rennet ble avlyst. Det er eneste gangen Hjartfjellrennet ikke har blitt arrangert, og det betyr at det går for 50. gang i år.

– Forholdene innover fra Sjåmoen er fantastiske, og vi har kjørt opp løypa. Løypesjef Frode Bjørnå melder at det er klart for å teste løypa, sier rennleder Egil Pettersen i Olederskog IL.

Hjartfjellrennet i fjor gikk i turløypa til Kalvmoneset på grunn av dårlige forhold. I år kan den vanlige traseen benyttes. Da blir den lengste løypa 33 kilometer.

Erling Klaussen i Olderskog IL sa dette om omleggingen av løypa til Helgeland Arbeiderblad 14. mars 2001:
«– Vi har laget ei løype på 23 kilometer med start og innkomst på Skjåmoen. En konkurranseløper får mange utfordringer, og trimmerne får en særdeles fin søndagstur i løypa, sier Klaussen. Sammen med Grane IL arrangerer Olderskog IL Hjartfjellrennet til tross for at den opprinnelige traséen fra Haustreisdalen til Skjåmoen ikke kan benyttes.

– Det ble tidlig klart at det ikke gikk an å lage ei løype fra Haustreisa. Til det har vinteren vært for dårlig, sier han. Nå mener han at de har funnet en flott trasé.
– Starten og innkomsten er på skistadion på Skjåmoen. Fra start følger løypa litt av det løypenettet som hundekjørerne brukte i NM sist helg. Videre utover går løypa over Skjåmomyrene og til Krügerhytta. Der er det forresten matstasjon nummer to»

I Hjartfjellrennets historie finner vi også tidligere bruk av Sjåmoen. I perioden rundt 1993-95 forsøkte man seg med ei rundløype, men gikk senere over til den opprinnelige traséen.

Første gang

Den aller første første gangen Hjartfjellrennet ble arrangert var søndag 29. mars 1936. Det var lenge før turrennbegrepet ble brukt. Skirennet var et fellesarrangement av Mosjøen Skilag og Øvre Vefsn Idrettslag.

I 1970 gikk det første rennet som turrenn. Ronald Lenningsvik var den som var raskest av herreløperne, mens Henny Olsen hadde best tid blant damene. I 1971 vant OL-vinner Inger Aufles, Kjærstad på tida 1.40,30 og Tommy Bjørnådal, Stålkameratene var raskest med tida 1.30,57.

Turrennsesongen

Oversikt over turrennene:
Søndag 15. mars:
Hjartfjellrennet, Olderskog IL
Søndag 22. mars:
Åsan Rundt, Kjærstad IL
Lørdag 28. mars:
Hattrennet, Hattfjelldal IL
Lørdag 4. april:
Blåvegenløpet, Stålkameratene IL
Onsdag 8. april:
Harvassdalsrennet, Susendal IL
Søndag 12. april:
Majavassrennet, Grane IL
Lørdag 18. april:
Kobberløpet, IL Malm (Sulis)