Gå til sidens hovedinnhold

Slå ring om lærerutdanningen på Nesna!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helt siden fusjonen mellom Universitet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2016 har ledelsen ved Nord Universitet truet med nedleggelser av flere studiesteder, til tross for lovnader om at alle studiesteder ville bli styrket av en fusjon. Nesna har fra dag én vært truet, også selv om lærerutdanningen på Nesna i de siste to årene har hatt høyere søking enn både Levanger og Bodø. Befolkningen på Helgeland er blant de lavest utdannede i Norge, og en nedlegging av lærerutdanningen på Nesna vil bidra til en forverring av denne situasjonen. Siden 2016 har vi opplevd at Nord universitet stadig fjerner viktige studier og funksjoner fra Nesna, noe som gjør at arbeidsplasser forsvinner eller blir flyttet, og studiestedet dermed blir mindre attraktivt.

Nesna kommune har bare 1805 innbyggere, og er tuftet på lærerutdanningen som har vært her i 100 år. Store deler av lokalsamfunnet er bygd opp rundt denne virksomheten, og med rundt 100 ansatte direkte tilknyttet lærerskolen vil en nedleggelse her også få katastrofale lokale konsekvenser. Til sammenligning vil dette bety om lag 1450 arbeidsplasser i Rana kommune(!)

Men dette gjelder ikke bare 100 arbeidsplasser på Nesna, det gjelder i høyeste grad alle de små (og mellomstore) samfunnene rundt oss. Alle samfunn trenger lærere, og på Helgeland har vi mange ufaglærte lærere som gjerne vil formalisere sin kompetanse, de trenger et tilbud tilpasset deres hverdag. Hvert år uteksamineres det lærere og barnehagelærere som i stor grad fyller lærerstillinger i samfunn på Helgeland spesielt. Vi trenger lokalsamfunn som lever, uten kvalifiserte lærere lever ikke den lokale skolen, og uten skolen lever ikke lokalsamfunnet.

Studiebarometeret offentliggjør hvert år tallene som beskriver studiekvaliteten ved alle utdanninger i Norge, og nå er årets tall klare. Studentene ved lærerutdanningene på Nesna er blant landets mest fornøyde lærerstudenter, og til sammenligning scorer lærerutdanningene på Nesna langt høyere en tilsvarende utdanning i Bodø på ALLE kriterier. Når både søkermassen er større og kvaliteten er bedre, så kan en bare spekulere i hvorfor Nord universitet gir Nesna denne urettferdige behandlingen. Det som i alle fall er sikkert, er at dette skjer rett foran nesene våre, og Nesna kommune roper om hjelp. Det er på tide at politikere og næringsliv i kommunene på hele Helgeland reagerer på denne behandlingen, og står sammen om at lærerutdanningen på Nesna må bestå – i minst 100 år til!

Kommentarer til denne saken