– Geir hadde meg matt en gang. Han kunne vunnet, men så var han for rask, sier Torger Nilsen, lederen i Mosjøen Sjakklubb, mens student Geir, som for tida soner i Mosjøen fengsel, er dypt konsentrert om brikkene på brettet. Han nikker langsomt.

– Ja, jeg husker det, sier Geir. Denne tirsdagskvelden er han langt unna å slå veteranen som stikker innom en gang i uka, men det er ikke nøye. Hovedsaken er at Torger kommer, og det gjør han gjerne, for sjakk har vært en lidenskap i 55 år. Geir oppdaget spillet for tre måneder siden, og dilla har nådd flere i fellesrommet bak gjerdet. Torger tar ikke æren.

– De innsatte har selv skapt sjakkmiljøet, men vi har vært behjelpelig med å skaffe skikkelig utstyr. Å ha store brett og gode brikker er faktisk viktig, sier gjesten som ofte har vært på besøk som representant fra Frelsesarmeen. Det var i denne rollen at han i 2017 ble utfordret til et sjakkparti i fengselet. De som spilte så at armeens mann var interessert.

– Men utstyret var puslete. Et slitt, lite reisebrett, sier Torger og peker på hylla.

– Jeg har sett enda verre, sier Geir, som ikke har blitt fristet av sjakk over skrøpelige brikker i andre fengsler, men som gjerne forteller om livets sjakk-trekk, der mange brikker har falt. Kan det over 600 år gamle spillet hjelpe Geir videre om drøyt tusen dager?

Ikke utenkelig. I hvert fall sosialt. Sjakk er en hyppig fellesnevner i alle samfunnslag, og der folk med arr av samme basillbitt møtes for å ta et slag, tar politikk, religion, jobb og rulleblad en pause. Blikket rettes mot 64 ruter, 16 bønder og 16 offiserer. Blant de sistnevnte regjerer to konger som begge er villige til å ofre alt, sågar sine dronninger, for selv å overleve. Mye fint kan sies om stemninga i Mosjøen fengsel, med gemyttlig tone over kabal, poker og prat om jakt og data, men akkurat på sjakkbrettet er det dårlig stelt med kriminalomsorg. Geir trives.

– Jeg søkte meg til Mosjøen. Dette er et veldig bra fengsel. Nå er vi 14 karer her, og miljøet er fint. Ikke noe bråk eller tull. Vi er på fornavn med betjentene. Slik er det ikke overalt, sier 42-åringen fra Trondheim. Han forteller om det han kaller en evig runddans med rus, ei belastning som har skapt en erfaren fange av en vinningsforbryter. Geir teller seg fram til totalt ni år i fengsel, men i 2023 er han en fri mann. Muligheten skal tas godt vare på.

– Vi er på cella fra ni til åtte, men ellers er vi sammen, og vi får gå på skole. MRK-senteret har god tid til oss. Min plan er å bli gravemaskinkjører, sier Geir. Han er avslappet til å sitte inne.

– Jeg er vant til dette. Fengsel biter ikke på meg, nei. Men nå er jeg klar for et annet liv, så jeg studerer og trener, sier Geir. Rundt sjakkbrettet, hvor Torger får juling av en annen innsatt, fortelles det om besøk fra Røde Kors og diverse menigheter. Bokhylla er rik på bibler, og mellom Nesbø, Knausgård og Donald Duck står sågar Norges lover. Geir smiler.

– Andakt frelser meg ikke. Jeg er sjakkfrelst, sier han, og menighetsmannen Torger poengterer:

– Når vi møtes for å spille sjakk, snakker jeg bare om sjakk.

Torgeir mener at det skrives sjakkhistorie i Mosjøen fengsel. Norges Sjakkforbund tok for ett år siden initiativet til Sjakk & Samfunn, der visjonen er at alle skal få muligheten til en bedre hverdag gjennom sjakkspill. Bibliotekene er godt i gang, og målet er at sykeheimer, sykehus, asylmottak, studiesteder – og fengsler – skal bli en del av prosjektet. Her begynner historien.

– Mosjøen er faktisk først ute med Sjakk i fengsel. Jeg nevnte opplegget for Erik Grindhagen, en av prosjektlederne, og han ble veldig interessert. Sjakk i fengsel var nemlig neste trinn i Sjakk & Samfunn. Etter oss har de begynt med sjakk i Ila fengsel i Trondheim, og på nyåret kommer flere, forteller Torger, som mer enn gjerne topper tidligere suksesser. Under NNM 2019 på forsommeren fikk de innsatte i Mosjøen spille mot stormester Benjamin Arvola Notkevich. Fra sofaen i bakgrunnen ropes det at Magnus Carlsen er hjertelig velkommen.

– Den støtter jeg, sier Torger og snakker litt om Magnus-effekten, en farsott som gjorde Lydiabrygga for lita. Hver mandag møtes 20–30 spillere fra 4–5 land i kantina ved Mosjøen videregående skole. Selv om ord ofte er overflødig har fellesskapet også sin verbale magi.

– Det har hendt at en spanjol, en polakk og en litauer snakket russisk, forteller Torger, og det er her, jordnært blant folk, han mener sjakken hører til. Derfor tok Mosjøen Sjakklubb avstand fra forbundets åpning for samarbeid med Kindered, en global pengespillaktør på nett. Torger skrev at dette er «en bransje som hvert år påfører mange mennesker store lidelser.»

Meninga med sjakken er det motsatte. Fengselssjef Frank Ivar Lie er overrasket og imponert.

– Vi merker at sjakk gjør noe med folk, uten at det foregår samtaler. De innsatte blir rolige. Det er snedig. Personer som ellers ikke fungerer i samfunnet og som har trøbbel med å forholde seg til andre, klarer å være trygg når det spilles sjakk. Litt rart, men artig å se, sier Frank, som fangene altså er på fornavn med. Men sjefen kan ikke gjøre mer enn å låse opp for Torger.

– Vi er avhengig av ham, og jeg hører ikke annet enn at folk håper at Torger fortsatt orker. Det tror jeg han gjør. Han er jo et eneste stort smil, sier Frank, men skinnet kan bedra.

– Jeg spiller aldri dårlig med vilje. Jeg er preget av sjakkmiljøet i Narvik, der vi ikke bare skulle vinne, men vinne med stil. Gjerne med harde angrep og kaos på brettet, sier Torger. Geir smiler igjen. Sjakk må gjerne være et kaos. Om tre år skal livets kaos begrenses til sjakk.