Gå til sidens hovedinnhold

Skolestart nærmer seg med stormskritt: – Spennende, gøy og skummelt på en og samme tid

Artikkelen er over 1 år gammel

Skolestart nærmer seg med stormskritt, og det er mange nervøse elever som skal ta et steg videre. Blant andre skal Oleah og Guro begynne på ungdomsskole.

Oleah Thorsen og Guro Forsjord skal veldig snart begynne på kippermoen ungdomsskole, og de har veldig blandede følelser rundt det å ta steget videre.

– Blir det spennende å begynne på ny skole?

– Det blir nok spennende, gøy og skummelt på en og samme tid, sier jentene nesten i kor.

Tilrettelagt overgang

Oleah og Guro mener at de gamle lærerne deres har lagt godt til rette for overgangen mellom barne- og ungdomstrinnet. Blant de tingene lærerne gjør for å legge til rette, er det å ta med elevene på besøk til ungdomsskolen for å møte både nye klassekamerater og nye lærere en viktig sak.

– Lærerne virker veldig drevet av det de gjør. Jeg tror de gleder seg til vi begynner, sier Guro.

Og det at lærerne virker drevet synes jentene absolutt ikke er en negativ ting. Det at de liker hva de gjør vil bare styrke forholdet mellom lærer og elev, dette er jentene veldig enig i. Både Oleah og Guro synes det var lite prat mellom de nye klassekameratene.

– Men lærerne sier at det absolutt ikke kommer til å være så stille til jul, sier jentene.

Ansatte virker tilgjengelig

Når de nye elevene var på besøk på ungdomsskolen fikk de høre en del om både helsesøster og miljøterapitjenesten, og jentene mener det er veldig fint at de framstår som tilgjengelig for alle elevene. Og ved spørsmål om kantine har jentene dette å si om det:

– Lærerne sier at det er altfor dyrt, og at det ikke er lurt å gjøre det om til en vane å kjøpe mat i kantine.

Både Oleah og Guro sier at de er lei av å gå til skolen hver dag og sier at buss til skolen er en ting de gleder seg meget til.

Karakterpress

– Er det noe spesifikt dere gruer dere til?

– Karakterer, sier jentene i kor.

På barneskole er det som regel ikke innført et karaktersystem, og jentene mener at karakterpresset kan bli mye å ta tak i, i det de begynner på ungdomsskole. Utenom dette stiller jentene seg meget positiv til å ta det neste steget videre.

Fokus på trygghet

Rektor ved Kippermoen ungdomsskole Karin Tverå Juvik sier at dagen de møter de nye elevene er en gledesdag. Selve overgangen begynner å bli jobbet med før jul hvert år for å legge til rette så godt de kan for absolutt alle. Juvik sier at de har fokus på at alle elevene skal føle seg trygg med gamle bekjente men også legge til rette for at de skal skaffe seg nye venner.

– Absolutt alle kommer sammen for å legge til rette for elevenes veldig forskjellige behov, sier Juvik.

 

De nye elevene drar hvert år på besøk til ungdomsskolen for å møte deres nye lærere og de nye klassekameratene deres. Juvik sier at alle møter med positive forventninger til hverandre.

– Vi har utrolig kjekke tenåringer i Vefsn, og det er en kjempefin dag når vi får møte de nye elevene, sier Juvik.

Med både helsesøster og miljøtjeneste som jobber ved Kippermoen ungdomsskole på fulltid, legger både lærere og rektor til rette for at alle skal ha det fint under overgangen.

– Det er aldri en negativ ting å møte de nye elevene, og vi er svært stolte, sier Juvik.

Når det kommer til å sende elevene i 10. klasse videre sier rektor at det felles tårer og det er en svært emosjonell dag.

– Avgangselevene våre er så gjennomtenkt og så hyggelige. Vi blir glad i dem, og det er emosjonelt når de tar et steg videre, avslutter Juvik.

Kommentarer til denne saken