Evakuering etter trussel - full etterforsking av saken

Artikkelen er over 4 år gammel

Elever på ungdomsskole og videregående skole bedt om å forlate skolebygningene. Politiet har kontakt med Jodel og Kripos.

DEL

Oppdatert:

- Vi har nå fått svarene vi trenger fra Jodel, og har oversendt disse til Kripos, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo ved politiet i Mosjøen.

- Vi har fått lokasjonsadressen på IP-adressen som er brukt, og vi får bistand fra Kripos på hvordan vi nå kan følge de elektroniske sporene videre. Det er de som er best i Norge når det gjelder denne type etterforskning, og vi bruker kompetansen deres sammen med vår egen etterforskning, sier Bogfjellmo.

- Har dere noen mistenkte i saken?

- Vi holder som sagt på å danne oss et bilde på hva som kan ha foregått her, og jeg har stor tro på at vi får tak i noen som har kjennskap til dette innen kort tid, sier Bogfjellmo som understreker at politiet bruker alle de ressursene de har tilgjengelige på saken.

Politiet opplyser nå at de er kommet et godt stykke på vei i etterforskningen og kommer til å starte avhør i saken i løpet av dagen.

Stabssjef Ståle Sommerseth sier de har jobbet tett sammen med meldingstjenesten Jodel der truslene er framsatt, og er glad de har vært så lette å forholde seg til under etterforskningen.

- Jodel har sagt at de i utgangspunktet er en anonym tjeneste, men at dette ikke lengre gjelder når noen begår straffbare handlinger, sier Sommerseth.

Full etterforskning

- Vi setter i verk full etterforsking opp mot truslene som er kommet, sier operasjonleder Vegard Vordal ved politiet i Mosjøen, etter at samtlige elever ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole er bedt om å forlate skolebygningene.

Årsaken er en trussel som er lagt ut anonymt på appen "Jodel".

Meldinga lød: "Ikke kom på skolen imorgen, kippermoen. Lærerne skal få svi".

Under dette står det: "Skoleskyting", med et spørsmålstegn bak.

Appen «Jodel» gjør det mulig for elevene å sende anonyme meldinger til hverandre.

Mosjøen videregående skole avd. Kippermoen opplyser at meldinga ble fanget opp på sosiale medier. Trusselen er uspesifikk, og skolens ledelse vet ikke om trusselen gjelder den videregående skolen på  Kippermoen eller ungdomsskolen.

Mosjøen Politistasjon etterforsker saken videre, med tanke på hvem som har skrevet trusselen og hvor den er sendt fra. Det opplyser Ståle Sommerset, stabssjef ved Politiet i Nordland, politiet på Helgeland.

- Jodel reklamerer med at det er anonymt, men er kanskje ikke det likevel?

- Det vil vise seg. Nå er vi i kontakt med nettstedet og Kripos.

Brudd på Straffelovens paragraf 2.65 om grove trusler har en strafferamme på inntil 3 års fengsel.

Skapte redsel

- Vi ble bedt om å dra hjem fordi skolen hadde fått trusler, forteller en elev ved Mosjøen videregående skole til Helgelendingen.

- Hvordan var stemninga?

- Det ble litt spørsmål. De fleste tok det rolig, men noen ble redde.

"Det er dessverre kommet en trussel mot skolen. Politiet har ikke anbefalt å evakuere skolen, men vi velger allikevel å gjøre det. Elever som tar buss må hentes av foreldre eller følge venner hjem eller gå på biblioteket. Vi beklager den uro som dette medfører, og håper at situasjonen er avklart til i morgen", skriver rektor Karin Hansen Juvik i ei melding til ale foreldrene som har barn ved Kippermoen ungdomsskole. Overfor Helgelendingen bekrefter hun at det dessverre ikke blir skole i dag.

Studierektor Geir Solli ved Mosjøen videregående skole sendte ut denne til alle elever og alle ansatte på studiested, herunder MRK:
"På grunn av en uspesifikk trussel skal alle ansatte og elever forlate skolen umiddelbart, og holde seg borte fra skolen resten av dagen i dag 13.1.16.  Det poengteres at ingen elever eller ansatte skal oppholde seg i skolebygningen. Dersom ingen annen beskjed blir gitt, driver vi som normalt fra skoledagens start torsdag 14.1.16".
 

Les også:

- Vet ikke når, hvor eller hvem

- Kommer som et sjokk

Klokken 0920 onsdag opplyser politiet til Helgelendingen at meldingen på Jodel trolig ble oppdaget av en politibetjent, som formidlet informasjonen direkte til politiet.

- Trusselen ble oppdaget i løpet av natt til onsdag, sier Vegard Vordal.

- Vi ønsker ikke å kommentere innholdet i truslene. Vi skal nå møte ledelsen ved skolene for å vurdere situasjonen, og kommer etterhvert med en pressemelding, sier Vordal. Han legger til at politiet vurderer alvorlighetsgraden i trusselen.

- Vi ser alvorlig på hendelsen, selvsagt. Vi har hatt liknende opplevelser på skoler på Østlandet, hvor rektorer har valgt å stenge.

Appen Jodel har også tidligere blitt brukt til å anonyume trusler, blant annet ved Greveskogen videregående skole i Tønsberg den 16. november 2015.

Jodel er en app som tillater deg å legge ut anonyme meldinger til folk som befinner seg i 10 kilometers radius rundt deg. Opprinnelig ble den laget i Tyskland til bruk for høyskole- og universitetsstudenter, skriver Tønsberg Blad i en sak fra 18. november 2015.

Aldersgrensen på appen er egentlig 17 år, men i Norge har den blitt populær blant mange yngre brukere.

Artikkeltags