Gå til sidens hovedinnhold

Skjebnetime for Elsfjord: - Er flertallet i Vefsn Sp virkelig klar for et slikt valg?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag faller den endelige avgjørelsen om Elsfjord skole blir nedlagt eller ei. Etter å ha vært på pinebenken i årevis, og etter en valgkamp der man enda en gang ble lovet å få være i fred, ser det nå ut til at Sp i Vefsn skal bryte alle løfter og legge ned skolen. Ikke en gang et forslag om å utsette nedleggelsen ett år for at lokalsamfunnet skal få sjansen til å opprette en Montessori-skole, ser ut til å interessere Sp.

Fra de ansatte og fra foreldrene har vi fått høre om en godt fungerende skole der elevene trives, lærer og vokser. Vi har fått høre om en skole som har trosset motgangen og utallige trusler om nedlegging og likevel holdt motet oppe. Vi har fått høre om et skolebygg som ikke er det mest moderne, men som likevel er mer enn godt nok for elevene som holder til der, og om foreldre som gjerne stiller opp for å gjøre eventuelle utbedringer. Vi har fått høre om betydningen skolen har for bosettingen, men også om at konsekvensene av skolenedlegging trolig blir fraflytting av 8 familier. Det er mye fremtidstro i nordkommunen, med klatrepark, rekruttskole, mulig sykehus på Tovåsen osv – men hvis fremtidstroen hele tiden blir slått ned av at de som styrer ikke vil satse på nordkommunen, velger mange å gi opp.

Årsaken til nedleggelsen er besparelser. Men tall fra FAU viser at med fraflytting, reduserte skatteinntekter og overføringer fra staten, kan dette føre til at besparelsen synker fra 4,9 mill. til vel 3 mill. Tas det med at vi mister 5-6 arbeidsplasser og at kanskje lokalbutikken ryker, kommer vi enda lavere ned. Samtidig har kommunen nettopp fått melding om store millionbeløp fra KLP og fra salg av aksjer i Helgeland Kraft. Å bruke dem på drift, blir som å pisse i buksa, sier Bjørkås fra Sp. Men har ikke Vefsn Sp såpass stor tro på hva de vil gjøre til høsten når de kommer i regjering, at man kunne brukt noen millioner for å redde skolen til en bedre kommuneøkonomi kom på plass?

Onsdagens møte blir en skjebnetime for Elsfjord skole og for nordkommunen. Men det er også en skjebnetime for Senterpartiet: Skal man kunne stole på det de lover, om å ta hele landet i bruk, motvirke sentralisering og jobbe for utkantene? Legger de ned Elsfjord, vil det bli lagt merke til ut over Vefsn sine grenser. Er flertallet i Vefsn Sp virkelig klar for et slikt valg? Eller var det noe de bare måtte gjøre for å få Arbeiderpartiet med på et budsjett?

Kommentarer til denne saken