Gå til sidens hovedinnhold

Med et skieldorado rett utfor døra: – Mosjøen er helt fantastisk. Når du bor der tenker du ikke over det

Artikkelen er over 3 år gammel

I Vefsn trenger man ikke bevege seg mange steinkast bort fra hjemmets lune rede før du står med skiene plantet i et vintereldorado – uansett om du går bortover, oppover eller nedover.

– Jeg synes Mosjøen er helt fantastisk. Når du bor der tenker du ikke over det. Nå har jeg bodd i Bodø i 20 år, og når jeg er tilbake i Mosjøen slår det meg at det er jo trikkeskinner med skiløyper her, sier Kjersti Severinsen.

Hun er oppvokst i Mosjøen, men flyttet i 1990. Likevel kommer hun tilbake jevnlig, og tilbrakte nylig deler av vinterferien på langrennsskiene på Sjåmoen og Aufles.

– Det er de plassene jeg bruker å være når jeg er i Mosjøen på vinteren. Det er fantastiske skimuligheter rundt Mosjøen, jeg tror ikke mosjøværingene er klar over hvor bra det er. Hadde forholdene i Bodø vært bare halvparten så bra som i Mosjøen hadde Facebook flommet over av ros, sier Severinsen, og legger til at hun vet om folk som vil flytte til Mosjøen på grunn av skiforholdene.

– Jeg var på en reunion for ungdomsskoa i sommer og snakket med en som nå bor i Brønnøysund. Han vil flytte tilbake til Mosjøen, kun på grunn av skimulighetene. Det var helt alvorlig ment, sier hun.

– Randonee har skutt i været

Anne Krutnes er leder for Brurskanken turlag og er enig i at området vi bor i kan kalles et eldorado for all slags skiaktivitet.

– Vi er så heldige at noen kjører opp fine løyper, det setter jeg stor pris på. Så vi har masse fine steder, for eksempel Sjåmoen, Kjærstad, Ollmoen og Mosåsen. I tillegg har vi mange områder der man kan gå på fjellski, sier Krutnes.

Som et eksempel trekker hun fram Blanktjønna, som man kan nå ved å parkere ved Tjønnåsen.

– Da kan man også gå videre til Ølløvtuva eller Tolvtuva. Det er veldig fint, og man trenger ikke dra så langt for å komme dit. Hellfjellet er også et fantastisk fint område for fjellski, sier Krutnes og legger til at området også er fint for toppturer med randoneeski

– Randonee har skutt i været. Da jeg kjøpte utstyr var det ingen i Mosjøen som solgte det, men nå selges det i alle sportsbutikker, i tillegg til at man kan leie det enkelte plasser. Det er et flott tilbud, da har man muligheten til å teste ut om man liker det før man kjøper, forteller hun.

– Folk er flinke til å bruke naturen

– Jeg synes folk er flinke til å bruke naturen og utnytte de mulighetene vi har. Med den snøen vi har hatt den siste tiden har det vært veldig fint. Det har vært pudderføre, sier Anne Krutnes.

– Har du et turtips til folk som ikke er så godt kjent i området?

– Favorittplassen er Holmfjellet, men Reinfjellet er også et fint turområde for dem som vil gå på fjellski. Sjåmoen er jo et fantastisk fint område å gå i løype. For topptur er Blåfjellet fantastisk, da kan man gå opp fra Ømmervatnsiden. Og Øyfjellet skal vi ikke glemme. Der kan man gå opp Øydalen og følge vardet løype, eller opp Lasken. Da får man en fin fjellfølelse oppi dalen.

– Vi har alt

Toppturentisuast Arve Aakvik hiver seg også med på lovprisingen av skimulighetene i området.

– De som følger med på gruppen «Topptur Vefsn» trenger ikke noen annen begrunnelse for at området er et eldorado. Det er veldig stor aktivitet og det har vært en veldig fin sesong i år, slår han fast.

– Vi har ikke bare bratte og spisse fjell, men fjell som passer for alle. Fra de alpine til de som passer for nybegynnere. Så har vi vidder for de med bortoverski også. Jeg vil si vi har alt, legger han til.

– Hva vil du foreslå som en god topptur til noen som ikke er så kjent i området?

– Vi har selvfølgelig Steinlikammen som er veldig populær og nært Mosjøen. Det er ofte spor som går opp der man kan følge. I det siste har det også vært en del som har gått opp Blåfjellet til Kveldstuva, det er heller ikke langt fra byen. Det er ikke lange turer, men fine nybegynnerturer, i hvert fall Steinlikammen. Kveldstuva har et litt brattere terreng, så da må man være mer inne på det med skredfare, slår Arve Aakvik fast.

Kommentarer til denne saken