Gå til sidens hovedinnhold

4,7 millioner får svar i morgen

Artikkelen er over 5 år gammel

Torsdag blir selvangivelsen tilgjengelig for 4,7 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende.

3,6 millioner får selvangivelsen kun elektronisk. Elektronisk selvangivelse gjør det enkelt for brukerne å levere, og fører til at enda flere kan få skatteoppgjøret sitt i juni.

Ikke betal for mye skatt

For folk flest er selvangivelsen nå så automatisert at det aldri har vært enklere å gjøre opp for seg. Samtidig er det viktig å minne om at du alltid må sjekke at opplysningene som er lagt inn stemmer.

– Forhåndsutfylt er ikke det samme som ferdigutfylt. Sjekk at opplysningene i selvangivelsen er korrekte og fullstendige, slik at du ikke betaler for mye skatt. Det kan for eksempel være fradrag du kan ha krav på som ikke er ført opp, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

For å gjøre endring og levering av selvangivelsen så enkelt som mulig, har Skatteetaten utviklet en rekke verktøy og kalkulatorer. På skatteetaten.no finner du blant annet fradragsveileder, pendlerveiviser og en veiviser som steg for steg tar deg gjennom selvangivelsen.

Første gang med utenlandsopplysninger

Skatteetaten mottar over 50 millioner opplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker, barnehager og skolefritidsordninger, slik at selvangivelsen i størst mulig grad er forhåndsutfylt. I år er det første gang selvangivelsen også har forhåndsutfylte opplysninger fra utlandet. Inntektsopplysninger fra Danmark for 6600 skattytere er lagt inn i selvangivelsen.

Det er viktig å huske at næringsdrivende ikke kan benytte seg av leveringsfritak. Nytt i år er at alle næringsdrivende må levere selvangivelsen elektronisk.

– Vi har laget en ny, enklere løsning på nett for dem som driver egen bedrift og gjør rapporteringen selv, sier Holte.

Enkeltpersonforetak og aksjeselskap med enkle forhold vil spare mye tid om de kan bruke «Næringsrapport skatt», som erstatter ni forskjellige skjemaer for næringsdrivende. Næringsrapporten leveres sammen med selvangivelsen.

Viktige datoer og frister

30. april: Frist for å levere selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister

31. mai: Frist for å levere selvangivelsen for næringsdrivende

22. juni: Varsel om når skatteoppgjøret er klart

Deretter løpende skatteoppgjør frem til 12. oktober

Kommentarer til denne saken