Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg betaler med glede!

Artikkelen er over 5 år gammel

Trond Mohn betalte 318 millioner kroner i skatt i 2015. Det var mest i landet.

[Bergensavisen]  Bergenseren Trond Mohn kaller seg pensjonist, men håver inn penger også etter at han solgte familieselskapet Framo til svenske Alfa Laval.

Han ligger også øverst i landet, ifølge skattelistene. Trond Mohn ligger på topp både i inntekt, formue og betalt skatt i fjor.

I 2015 hadde Mohn utrolige 870 millioner kroner i inntekter. Han er oppført med en skattepliktig formue på 9,85 milliarder, og betalte over 318 millioner kroner i skatt i 2015.

– Jeg betaler min skatt med glede, sier milliardær Trond Mohn om sin enorme skatteregning. Den har vokst med nær 200 millioner fra 2014 (se Mohns tall fra de tre siste ligningsårene under)

  Formue Inntekt Skatt
2015 9 845 915 370 870 615 288 318 772 916
2014 5 788 157 649 295 236 765 138 590 545
2013 4 565 379 594 304 238 720 135 551 288

– Du betaler mye skatt, og hvert år blir det fokus på din person når skattelistene offentliggjøres. Hva synes du om det?

– Jeg har ingenting å beklage meg over. Jeg er privilegert, og synes det er helt i orden at listene offentliggjøres. Jeg er stolt av mitt bidrag, og stolt over å få bidra til fellesskapet, sier Mohn.

Strålende fornøyd

Milliardæren har kun én ting å pukke på i det norske skattesystemet.

– Jeg synes det er uheldig at man må betale formuesskatt på arbeidende kapital, sier han.

Mohn har tidligere utfordret sitt parti, Arbeiderpartiet, til å tenke nytt om formuesskatten. Han mener bedriftseiere burde slippe skatten i år der de ikke tjener penger.

Jeg er stolt av mitt bidrag, og stolt over å få bidra til fellesskapet.

Trond Mohn, mangemilliardær

 

Eiendomsskatten, som har vært et hett tema mange steder i landet, er imidlertid milliardæren strålende fornøyd med.

– Eiendomsskatten var helt riktig å innføre i Bergen. Skal vi løse de oppgavene vi ønsker som samfunn, så er den nødvendig, slår Mohn fast.

Når Bergensavisen spør hva Mohn synes om andre rikinger som klager over skattenivået eller flytter formuene sine til utlandet, svarer bergensmilliardæren som følger:

– Vær grei. Jeg vil ikke ha noen formening om det.

Mohns sønn, Frederik Wilhelm Mohn, hadde en inntekt på drøyt 108 millioner kroner og en lignet formue på 4,3 millarder kroner i 2015. Han fikk en skatteregning på 66 millioner kroner.

Tett på toppen

Bak Trond Mohn på formuetoppen finner vi laksearvingen Gustav Magnar Witzøe fra Sør-Trøndelag. Han har en ligningsformue på 9,840 milliarder kroner, der pengene stammer fra oppdrettsselskapet SalMar på Frøya. Han hadde i fjor en skattepliktig inntekt på 142 millioner kroner. Deretter følger Kjell Inge Røkke med nesten 9,8 millioner i formue, men null i inntekt. (ANB)

Dette kan du lese av skattelistene

  • Inntekten oppført i skattelistene er ikke den samme som på lønnsslippen.
  • I skattelistene får du tre økonomiske opplysninger om personen du søker på: formue, inntekt og skatt.
  • Men det er ikke summen på naboens lønnsslipp du kan hente ut fra skattelistene. Det er nemlig den skattepliktige inntekten og formuen som fremgår av listene, i tillegg til den reelle skatteytelsen.
  • Det er nettoinntektene som vises i skattelistene, den såkalte «alminnelig inntekt». Den viser lønnsinntekten, kapitalinntekter, fratrukket alle fradrag, som for eksempel personfradrag, minstefradrag og lånerenter. Tallene er før skatt. Derfor har de aller fleste en høyere lønnsinntekt enn hva nettotallene viser. Størrelsen på boliglån, sivilstatus, BSU-sparing og annet vil påvirke den skattepliktige inntekten.
  • For å sjekke skattelistene må du i år som i fjor inn på Skatteetatens nettsider. Du må logge deg inn via ID-porten, og bruke MinID, BankID, Buypass eller Commfides. Og du kan se på inntil 500 personer/bedrifter i løpet av en måned. Nytt av året er at det blir logget hvem som søker.

 

Kommentarer til denne saken