Vil du lese en sak om vårens trender, gråblå fargenyanser, vakre print og mye struktur, med materialer i natur, lyst tre, rotting, gull og glass? Glem det. Når Silje gir råd gjennom jobben som interiørarkitekt i Norconsult, handler det å ha is i magen, tenke langsiktig og så langt det er mulig bevare det huset du allerede har.

Holdbart over tid

- Vi prøver å ikke forholde oss til trender. Hvis du skal følge trendene, så går det fem år og så er huset helt utdatert igjen. Det er ikke bærekraftig. Vi syr heller sammen en løsning som passer boligen og kundens livsstil, sier Straum.

- Klarer folk å styre unna trendene?

- Vi bombarderes jo med råd og tips i blader, Intagram og tv-program. Hvis en kunde har sett seg ut noe spesielt, prøver vi heller å få det til å henge sammen med resten av boligen. Poenget er at det skal være holdbart over tid.

- Hva er klassisk?

- God planløsning er nummer en, hvis ikke må du endre de større tingene. Materialer som har en viss kvalitet er viktig. Laminat er typisk sårbart materiale, som gir bruksmerker som igjen vil føre til at du må pusse opp.

- Tåler å bli brukt

Selv har Silje og familien akkurat ferdigstilt et utbygg på 50-tallshuset sitt i Kulstadbakken.

- Vi valgte gulv med god slitestyrke, som tåler lek og barn. Videre har vi finér på både vegger og tak. Det tåler å bli brukt og står over tid. Og så kan det pusses ned. Tre puster på en annen måte og har en annen varme enn mange av de nye materialene.

- Og er dyrere?

- Nja. Hvis du velger gips, må du sparkle og male, så alt i alt blir det kanskje ikke dyrere. Og det vil uansett lønne seg på lang sikt.

- Mange kjøper enebolig som har gode materialer - tregulv og trepanel - men river det ned og erstatter det med et mer moderne uttrykk. Kanskje bør du heller ha litt is i magen og tenke at det har en kvalitet, det som allerede er der originalt. Beholder du materialene, sitter du igjen med et hus med bedre kvalitet. Hvis du er så heldig å få overta et hus med panel, skal du vite at det har et helt annet utseende enn MDF.

- Så fornyelsen kan rett og slett være ny puter og gardiner?

- Eller noen timer hos fagfolk, som kan komme opp med ei løsning.

Planløsning

Silje jobber både for privatmarkedet og næringslivet. Fra små oppdrag til full renovering av eneboliger, fritidseiendommer og kontorplasser. De har også offentlige arbeidsplasser, kirkebygg, musemsbygg, kafeer og restauranter på prosjektlista.

- Hva gjør du?

- Min jobb er å bistå i arkitektarbeidet, enten det gjelder omtegning av hus, fargeforslag eller mer detaljert som valg av møbler, garderobe og tekstiler. I næringslivet jobber vi mer med planløsning.

- Hvordan er markedet?

- Egentlig har vi ganske jevnt med oppdrag. Akkurat nå jobber jeg med en enebolig som jeg har holdt på med i ett år, tegner om en del på planløsninga, og kommer med forlag til gulv, vegger, tak, kjøkken, møbler og alt. I tillegg tegner jeg om utstilling i et næringslokale. Vi jobber mest i Mosjøen, men kontoret tilhører Mo, og dermed blir det en del der også. Og vi har nettopp avsluttet et større oppdrag på Tjøtta.

Byhistorie

Et 70-talls hus som skal moderniseres, blir lett et "klattverk"?

- Da gjelder det å se helheten. Man trenger ikke gjøre alt på en gang, men heller ha en langsiktig plan og ta det trinn for trinn. Fagmessig leser du historien i en by hvis 50-tallshusene og 70-tallshusene bevares. Det har en helt annen verdi enn hvis husene skal se ut som de er bygd på begynnelsen av 1900-tallet eller være veldig moderne. Vi må tåle å la husene stå, og at materialet ikke er helt perfekt.

- Mange vil bygge ut?

- Ja, vi er glad i å ha plass rundt oss, men kanskje er det lurt å bo i huset ei stund først. Å kjenne ordentlig på hva det er man føler man trenger. Ha is i i magen! råder Straum.

- Hva er det som gjør at alle malte alt hvitt for ti år siden, og følger på med å malte farger nå?

- Vi påvirkes av trender. Nå er det vanvittig mye farger og fargekombinasjoner, og om noen år går det tilbake til det mer nøytrale igjen. Det er bedre å finne en balanse, istedet for at alt skal være hvitt eller beige.

Dilla på design

Som interiørarkitekt inntar hun en rådgiverrolle overfor kunden.

- Det er ikke sånn at vi bestemmer alt. Kunden er med på alle avgjørelser og vi har jevnlig møter. Hvis vi er uenige, tar vi en ny runde. Vi vil jo at kunden skal bli så fornøyd som mulig, sier Silje. Hun bestiller og henter inn alt av fargeprøver og materialeprøver; fra gulv til møbelstoff.

- Jeg synes det er viktig å få kjenne på materialet, det gir en litt annen forståelse enn å bare se på ei nettside eller i en katalog, sier Silje. Hun legger til at mange ønsker å få 3D-tegninger av hvert rom - gjerne med møbler.

- Det kan være veldig detaljert.

- Har du alltid vært interessert i interiør?

- Ja, helt fra jeg var lita. Jeg flytta så mye rundt på møblene på rommet mitt at teppebelegget løsnet. Når jeg var på besøk, måtte jeg alltid på do. Det var ei unnskyldning for å få se meg rundt i huset. Og jeg har alltid tegnet og fargelagt.

– Og nå er det designmøbler som gjelder?

- Ja, litt mer enn jeg skulle ønsket. Jeg vet jo hvor mye fint som finnes og det blir ofte det jeg lander på. Men det er verdt det.