Den sjuspirs elgoksen falt på Turmoen i Grane lørdag formiddag, på Sigmunds elgjakt nummer 60 i rekken.

– Oksen er ikke veid ennå, men det er den desidert største jeg har skutt, kommenterer Kvandal. Han antyder at feiringen blir over en kopp kaffe, men det avvises blankt av sønnen og leder for jaktlaget, John Kvandal.

– Jeg tenker vi feirer litt i kveld, så få vi heller stå over morgendagens jakt, sier junior. De andre jegerne er Øyvind Abel, Kjell Erik Gunnarsen, Edgar Spelrem, Andreas Wærum Johansen og Anbjørn Brennhaug som hundefører.

Siste trofé

Sigmund satt på post 150 meter fra husene på Turmoen, da oksen ble drevet forbi.

– Jeg er så gammel at de gjør det lettvint for meg, sier skytteren. Nå tar han pause fra sosialt samvær og spenning mens de andre fortsetter jakta.

Sigmund forteller at han har skutt opp og betalt avgifta, men han har sagt fra seg sin andel av kjøttet som skal fordeles.

– Vi trenger ikke kjøtt, vi er bare to stykker og har i fryseren full, sier 86-åringen – som lever livets glade dager sammen med kona Petrine. I fjor suste han over Vefsn i zipline sammen med kompisen Tore Tverå (92), han er ivrig på trekkspill og kjører fortsatt bil.

Da Sigmund begynte å gå på jakt for 60 år siden, var han den yngste på jaktlaget. Nå er han eldst og «hjelpes åt» når det trengs.

– Stiller du neste år også?

– Nei, jeg tror jeg skal gi meg mens leken er god. Jeg er ustødig på føttene når jeg skal gå i terrenget, men det har gått bra hittil.

– Helt utrolig

– Hva skjedde da elgen kom?

– Jeg skjøt to skudd. Det ene gikk litt forbi, siden elgen var i bevegelse. Det andre traff i bogen, akkurat der det skal. Han datt med en gang.

– Hvordan føltes det?

– Det er kjempebra når du har vært med så lenge. Dette blir avslutninga for min del når det gjelder elgjakt, sier Sigmund Kvandal.

John Kvandal synes det er «sykt artig» at faren på 86 år skjøt oksen. Elgen er ikke veid ennå, men junior antyder ei vekt på rundt 200 kilo.

– Hvordan er det å ha far med på jakt?

– Fantastisk! Han klarte også oppskytinga på første forsøk. Jeg er skikkelig imponert, sier junior.