Gå til sidens hovedinnhold

Sender ut varsel om stor snøskredfare på Helgeland: – Det er rett og slett skumle forhold

Snøskredvarslinga øker farenivået til rødt allerede fra i kveld, og forholdene vil være ustabile i lang tid framover.

Det er sendt ut oransje farevarsel for snøskred, gjeldende for store deler av Nordland. Allerede i ettermiddag øker derimot farevarslet for Helgeland og Svartisen til rødt nivå, noe som betyr at det forventes store, naturlig utløste skred.

– Vi har nettopp oppdatert varselet og vi ser at farenivået øker ved Svartisen fra i ettermiddag. I løpet av kvelden vil været, med mye nedbør og vind, dra seg nedover til resten av Helgeland og vi forventer store skred i området, sier vaktleder Emma Julseth Barfod ved snøskredvarslinga.

– Hvordan skal folk flest forholde seg til varselet?

– Skredene kan gå langt, så det gjelder å holde god avstand til bratte sider. Det er rett og slett skumle forhold, og vi anbefaler alle om å holde seg unna fjell og utløpsområder for fjell, sier Barfod som legger til at det er spesielle forhold som gjør at faren er så stor i regionen.

– Det ligger et vedvarende svakt lag med rim, noe som gir meget ustabile forhold. Når fokksnøflak legger seg over dette laget tåler det ikke vekta og løsner.

– Er det noen steder i regionen som er mer utsatt enn andre?

– Forholdene vil være ganske like over hele Helgeland, så varselet gjelder for hele regionen, sier Barfod.

– Hvor lenge vil varselet gjelde?

– Det er vanskelig å si, men det vil nok ta lang tid før forholdene stabiliserer seg. Vi anbefaler derfor de som etter hvert har tenkt seg ut i terrenget om å følge våre oppdaterte varsel på varsom.no, sier Barfod.

Kommentarer til denne saken