Gå til sidens hovedinnhold

Sandnessjøværing på Møre-tinget

Artikkelen er over 6 år gammel

– Sentrumsdøden tror jeg alle små og mellomstore byer lider av.

Da Stig Rune Andreassen for 40 år siden som 17-åring flyttet fra Sandnessjøen til Sunndalsøra, ante han lite om at han skulle havne på Fylkestinget i Møre og Romsdal.

Ved valget er han på 8. og sikker plass på Framstegspartiets liste.

Han er helgelending så god som noen, skjønt r-ene har en fyldigere klang enn våre. Han har alltid feriert på Helgeland, holder kontakten med gamle kjente og brødrene Alf Magne og Arnt Åge, og følger interessert med i vår lokalpolitikk.

Stort ikke alltid best

– Sett utenfra virker det temmelig kaotisk synes jeg, men det er jo bra med engasjement. Skoledebatter er alltid interessante. De er viktige, for de handler om hvor folk bor og hører til og dermed noe av grunnlaget for bosetning. Men visse løsninger om storkommuner på Helgeland virker litt vel ambisiøse. Men Langø ER jo ambisiøs, han. Stort er ikke alltid best.

– Har dere de samme konfliktene i Møre og Romsdal?

– Vær du sikker! Og på mange andre måter også. Indre kontra ytre strøk, gründer-strøk mot industristrøk, FrP som er utrolig sterke på Sunnmøre og Ap med samme posisjon i Romsdal. Og sykehuskonflikten mellom Molde og Kristiansund tar ingen slutt. Det at jeg er den første FrP’er fra Indre Nordmøre som kommer inn i fylkestinget, er viktig.

Ulikheter og likheter

– Apropos møringer som gründere: Det sies at hadde vår Herøy byttet plass med Herøy i Møre og Romsdal, hadde det vært firebanes motorvei under Alstenfjorden for 20 år siden.

– Det er helt sant. Først og fremst har det med gründerånden og effektiviteten å gjøre, men også med lysten og viljen til politisk og posisjonell makt. Uten innflytelse har du ingenting du skulle ha sagt. Det vet en god møring. Den drivkraften tror jeg faktisk Helgeland kan lære mye av; å ville mer.

– Hva mer kan Helgeland lære?

– Jeg tror ethvert distrikt har sitt å stri med og sine konflikter. I tillegg til det ovennevnte må Helgeland bli flinkere til å utnytte sine ressurser – ikke bare de åpenbare som å bruke naturen til turisme, men også verdsette havbruket bedre.

– Hva er det dere sliter med?

– Vi prøver å få høyskoler og forskningsmiljøer hit, det tror jeg blir viktigere og viktigere for generasjonene som kommer, uansett hvilket distrikt man bor i. Uten kunnskap kommer man ikke videre. Og akkurat som Helgeland må vi bli bedre på det vi allerede behersker; industri og gründervirksomhet, forskning og vannkraft.

– Forskjellen på Sunndalsøra og Sandnessjøen?

– Ikke snakk! Her i Sunndalsøra mister vi sola i oktober og får den tilbake i februar. Og ja, jeg vet da når den kommer i Sandnessjøen!

– Noe felles?

– Sentrumsdøden tror jeg alle små og mellomstore byer lider av. Jeg tok feil og stemte for kjøpesenter.

– En politiker som innrømmer feil?

–  Ja, det har jeg alltid gjort og kommer til å fortsette og gjøre.

Politikk og livet

Andreassen engasjerte seg i Ap på 80-tallet. Kanskje ikke så rart, siden han har størstedelen av sin yrkeskarriere som typograf og faktor i Ap-styrte Aura Avis. I 2003 skiftet han til FrP og kom rett i kommunestyret, formannskapet og ulike grupper. Forskjellen på Ap og FrP?

– Jeg, eller rettere sagt, mitt nordlandske vokabular og gemytt ble aldri godtatt i Ap. I FrP kaller vi en spade for en spade og er ferdig med det. Akkurat det tiltalte meg.

– I dag er du kirkeverge i Sunndal. Er det ikke en viss kontrast mellom en kostnadsorientert i FrP’er og en langsom kirke i tomme, statsbetalte bygg?

– Nå er jo jeg ansatt av kommunen og skal dermed bistå kirken med det praktiske, så den kontrasten ser jeg ikke.

Andreassen huskes fremdeles som et stort håndballtalent i Sandnessjøen. Dette tok han med seg til Sunndal og oppdaget også alpint. Hva brakte ham dit?

– Hva tror du?

– Kjærligheten?

– Den varer ennå, den. Jeg ble pappa som 17-åring og begge ungene og fire barnebarn bor her også.

– Hva er hemmeligheten?

– Som mann og kone er vi aldri interessert i det samme, men vi viser interesse for hverandre og hverandres interesser. Der ligger forskjellen. Og kanskje hemmeligheten.

Kommentarer til denne saken