Tobarnsmoren Sofie tok sjansen – Fulgte drømmen, og skapte sin egen arbeidsplass

Da Sofie Haraldsen sa opp jobben i 2016, fulgte hun drømmen om å starte eget firma. Planen var å lufte andres hunder, mens eierne var på jobb. Tre år senere har hun lange ventelister. – Behovet er veldig stort, smiler Sofie.
Publisert

Fra året 2019 (iSandnessjøen) FRA ÅRET 2019: Denne saken ble opprinnelig publisert i mai, men er tatt fram igjen på nyåret til glede for nye lesere.

På Breimo, og like før nedkjøringen til Vakkerdalen, har Sofie Haraldsen slått ned nærmere 300 påler og gjerdet inn et område på fire mål. Det er hit hun daglig kommer for å lufte kundene på fire bein. Med en egen bil, som rommer mange bur, henter hun hundene på formiddagen, og slipper dem ut slik at de kan leke sammen.


Firmaet «WalkMe Sandnessjøen Hundelufting», har blitt svært populært blant hundeeierne i Sandnessjøen. Hundene er både store og små, og der den ene er svært blyg, mens tre andre er full av aktivitet, så har Sofie fullstendig oversikt, slik at ingen tumulter oppstår.

– Jeg slipper sjelden en ny hund inn sammen med de andre. Jeg har en liten gård, som er fin dersom jeg er noe usikker på nye hunder som jeg ikke kjenner. Da er ei sånn innhegning flott med gjerde mellom, og hvor de kan hilse og lukte i fred, og stresse ned. På denne måten får hundene venne seg til hverandre. Det er også lett å lese hundenes språk, så vi har ikke hatt noen store problemer, smiler hun.

– Hvordan foregår luftingen?

– Jeg henter dem på formiddagen hver mandag til fredag, og kjører hit der de slippes inne på området. De skal være her en time, men jeg glemmer jo ofte av tiden. Det er alltid noe som skal trenes på, og bilder som skal tas. Vi har det så gøy, at vi blir alltid lengre en vi skal.

Tok sjansen

Haraldsen har siden hun selv fikk hund, vært opptatt av dressur. Det hele begynte med en markedsundersøkelse for å se hvor mange hundeeiere som var villig til å betale for å få luftet kjæledyret, mens de selv var på jobb. Tilbakemeldingene var gode, og hun tok sjansen, og hoppet i det.

– Jeg levde på svært lite i starten, men jeg hadde samboeren min Tom, og mamma i ryggen. De første seks månedene var økonomisk vanskelig, men mamma sa at jeg i hvert fall måtte gi oppstartsfasen tre år. Og jeg hadde egentlig ikke noe å tape. Jeg ville gjerne få dette til siden det er en flott jobb som gir meg mye, og som er fysisk utendørs. Og så måtte jeg jo ha en ny jobb.

Etter sommerferien det året hadde tilbudet om hundelufting i regionssenteret nådd ut til innbyggerne, og plassene begynte å fylles opp.

– Informasjonen om tilbudet spredte seg via venner og til venners venner. Og jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger, både fra på hundene som var på luftingen, og fra postingene av bilder og videoer på Facebook og Snapchat. Man kan lett se på bildene at hundene trives, og har det bra.

Trivsel

En av hundeeierne trodde deres egen hund var aggressiv, men så var det bare det at den aldri hadde vært sammen med andre hunder før.

– Hun var skyggen min i begynnelsen, men når løper hun rundt her med halen til værs, og sparker med bakbeina for å spre sin egen lukt i området, Nå trives hun meget godt og er tryggere blant alle hundene. Hundebånd påvirker hunder atferd, så det å, kunne ha de løs sammen gjør at de har et bedre og tydeligere språk, sier hun.

De fire målene med tomt er inngjerdet av hennes selv, venner og familie. Haraldsen får låne området hos Øystein Nordnes, mot at hun fjerner gjerdet dersom firmaet legges ned.

– Nesten 300 påler har vi satt ned på disse fire målene. I all slags vært, regn eller sludd, så har vi brukt spett først, før pålene har blitt satt ned med stolpeslageren. Alt har vært gjort med håndmakt. Da jeg søkte næringsfondet om midler til jobben, så regnet jeg med at jeg ville bruke cirka 30 timer på jobben. Jeg brukte 160. Etterpå har jeg satt på ordentlig flettverk. Det er ikke noe tull, for det er viktig at hundene ikke kan sprette gjennom gjerdet, ler hun.

Hundespråk

Hundene er klar over hvor de skal når de blir hentet. Selv om enkelte ikke er like glad for å være i burene, så vet de hva som venter i den andre enden. Sofie går nå ettårig hundetrenerutdannelse, og er ferdig utdannet i mars 2020. Med denne i bakhånd er det ikke vanskelig for Sofie å lese hundespråket.

– Jeg slipper dem aldri ut av burene, og rett inn på området. Det er viktig å slippe hunden inn i luftegården til de andre hundene, når den er i riktig sinnstilstand. Gjør man det ikke, og slipper en ny hund inn med energien på topp, så kan det by på problemer. Man lærer også hundespråket godt, bare ved å se på dem.

Viktig stimuli

Hos Sofie får ikke hundene bare leke sammen. Ask, Maggie og Luna, løper alt de klarer sammen med de andre hundene.

På fire mål tomt, for de løpe til de er utslitte. På området har Sofie også gravd ned flere typer dekk, som hundene enten kan gå over, eller hoppe gjennom. Her bygger hun tillit, samtidig som lek og lydighetstrening på dekkene gir hundene bedre mestringsfølelse.

– Mange hunder kommer til meg med en eller annen type av problematferd. Men stimuli er roten til alt. Med jevnlig stimuli vil hunden bruke opp overskuddsenergien som den i andre tilfeller vil bruke på å stresse hjemme. Overskuddsenergien vil også påvirke atferden. Etter en dag med lek og moro på Breimo, så har de verken tid eller energi til å ødelegge noe hjemme. De sovner, fordi de er sliten fysisk og mentalt. Og eierne kan komme hjem uten dårlig samvittighet, for å latt hunden være alene hele dagen.

– Kan du leve av å være hundelufter, Sofie?

– Ja, det kan jeg. Tanken er å starte opp med flere puljer. Det er jo mange som står på ventelisten, Ihvertfall hannhunder. Jeg trenger flere tisper, smiler hun.

Artikkeltags