Kaffekverna gjenoppstår etter 31 år

Trond og Lise Christiansen fra Sandnessjøen satser på baristadrift i Sandnessjøen. Onsdag åpner de kafeen med det historiske navnet "Kaffekverna" i Amfisenteret i Sandnessjøen. Navnevalget er ikke tilfeldig. Det preges også i interiøret. - Det blir spennende, og vi gleder oss, smiler de.

Trond og Lise Christiansen fra Sandnessjøen satser på baristadrift i Sandnessjøen. Onsdag åpner de kafeen med det historiske navnet "Kaffekverna" i Amfisenteret i Sandnessjøen. Navnevalget er ikke tilfeldig. Det preges også i interiøret. - Det blir spennende, og vi gleder oss, smiler de. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I 1987 ble det legendariske bygget Kaffekverna i Sandnessjøen revet. Skolen som ble bygget i 1923 fikk navnet etter formen på en kaffekvern. 31 år senere gjenoppstår den. Nå som baristakafe.

DEL

Det er Trond og Lise Christiansen i Sandnessjøen som kommende onsdag åpner ny baristakafe i Sandnessjøen. Lise var tidligere ansatt i Helgeland bakeri. Bakeriet drev bakeriutsalg og kafe i lokalene, men måtte stenge dørene etter konkurs i kjeden.

– Bakeriutsalget og kafeen var godt besøkt. Og var sånn sett ikke årsaken til konkursen. Derfor var det egentlig ikke så vanskelig å bestemme seg for om jeg skulle fortsette driften.

Bakeriutsalg blir det ikke. Lise har tidligere erfaring i baristakunsten. En flunkende ny baristamaskin står klar til servering av kunder. Et godt utvalg av te er det også investert i, og hun og mannen Trond vil satse på lett utvalg av kaker, småbakst og kjeks til servering.

– Jeg er opprinnelig fra Bodø, men flyttet hit til Sandnessjøen for 30 år siden. Vi bodde en periode i Bodø, men for 12 år siden kom vi tilbake. Jeg har erfaring fra baristadrift i Bodø, og jeg synes det er morsomt med kaffe. Vi satser på et godt utvalg, og ikke minst lokal kaffe. Her får du tak i den lokalproduserte kaffen fra Forvik.

Åpnes onsdag

Lokal kaffe er ikke det eneste ekteparet satser på. Når det gjaldt valg av navn, var navnevalget ikke spesielt vanskelig. Noe som også gjenspeiler seg i interiøret. Antikke små kaffekverner er plassert på hyller, og sammen med kaffebønnesekker gir de lokalet den rette følelsen. For i Sandnessjøen har navnet Kaffekverna en spesiell rolle. Det gamle skolehuset som hadde bygningsform som en kaffekvern gjenoppstår nå, 31 år etter at bygget ble revet.

– Vi satt og tenkte på navnet. Spekulerte lenge, men så falt det bare inn. Det måtte bli Kaffekverna. Så hadde det seg at det var en annen bedrift som hadde det samme navnet, men siden vi er et AS, så var det ingen problemet. Og da ble det Kaffekverna.

Onsdag er det åpning i Amfisenteret i Skansen i Sandnessjøen. Dagene nå brukes til å forberede alt. Sofa er kjøpt inn. Bord til utsiden av kafeen skal gjerdes inn, og et stort bilde av den gamle kaffekverna er på vei for å få sin tilpassede plass i lokalet.

– Vi har investert rundt 300.000 kroner så langt. Det blir fem ansatte. Meg selv. To halvstillinger, og to ekstrastillinger. Det blir spennende, og det blir artig. Men vi hadde ikke gjort det om vi ikke hadde hatt troen på konseptet, smiler de.

Lang historie

Historiker Kåre Hansen i Sandnessjøen er godt kjent med Kaffekverna sin historia. Han forteller at skolen så dagens lys 7. mai 1923. Selv da var striden om skolestruktur gjeldende. Med 10 mot 1 stemme bestemte Stamnes kommune seg for å bygge skole på fengselstomta på Åsen. Slik skulle det ikke gå. Kaffekverna ble bygget der dagens kommunelegesenter i dag står. Ved siden av sykehuset.

– Kaffekverna var en skole, men fikk navnet, fordi den utseendemessig var det kun sveiva som manglet for at den skulle se ut som en kaffekvern. I starten i 1923 hadde den også navnet blekkhuset. Et gammelt blekkhus har jo en noe liknende form som en kaffekvern, sier Hansen.

Skolen ble en umiddelbar suksess, og ble brukt både som middelskole og som folkeskole. Mens den de siste årene ikke var lov å bruke av branntekniske årsaken, så var Kaffekverna hyppig brukt av tyskerne under krigen.

– Det var en skole som ble mye brukt og som fremdeles var i bruk da Bjarnetjønna skole ble bygget. Men da Sandnessjøen videregående skole ble bygget på Stamnes, så var det slutt, og i juli 1987 ble Kaffekverna revet. Materialene ble gjenbrukt av Åsli trevarefabrikk i 1989, forteller Hansen.

Artikkeltags