– Det nytter ikke med helikopter og båt til innlandet, dersom tiden er kostbar

Artikkelen er over 1 år gammel

7 grader, sludd, regn og vind. Bunadsgeriljaen i Sandnessjøen trosset tirsdag værgudene, da både sang og talte til Trygve Slagsvold Vedum. – Vi har født i taxi, og vi har født i båt. Vi kan ikke føde på Skype, var budskapet.

DEL

(iSandnessjøen) Stortingspolitiker og leder av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), ble møtt av bunadsgeriljaen da han var på besøk hos sykehuset i Sandnessjøen tirsdag. Sammen trosset folket vær og vind for å høre hva han vil gjøre i sykehussaken.

Bunadsgeriljaen trosset vær og vind, for å fortelle lederen av Senterpartiet hvor viktig det er med et sykehus på kysten.

Bunadsgeriljaen trosset vær og vind, for å fortelle lederen av Senterpartiet hvor viktig det er med et sykehus på kysten.

– Det er nok nå. Vi har født i taxi, og vi har født i båt. Vi har ventet på et helikopter som ikke kunne lande grunnet været. Det er nok nå. Vi kan ikke føde på Skype! Hvordan skal du jobbe for at pasientene skal settes foran økonomien, sa leder for Bunadsgeriljaen i Sandnessjøen, Lise Rønning Føsker.

Og hun fikk svar.

– Først var jeg inne på sykehuset og fikk en hyggelig orientering, og så ventet denne hyggelige overraskelsen på meg ute. Dette er folkestyre i praksis, og sykehusstrukturen er 100 prosent politikernes ansvar. Det handler om hvilket land vi ønsker å ha, og etter min mening må foretaksmodellen tilbake til fylkeskommunene.

Vedum viste til hvordan sentraliseringen rammer små kommuner som Sandnessjøen.

– På denne måten får viet annet land, og det landet vil vi ikke ha, sa han.

Hjørnestein

En time tidligere fikk han, ble han sammen med en delegasjon fra Senterpartiet, tatt vel imot av enhetsdirektør Rachel Berg.

Enhetsdirektør ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen, Rachel Berg, ga en orientering om utfordringene for pasientene på kysten.

Enhetsdirektør ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen, Rachel Berg, ga en orientering om utfordringene for pasientene på kysten.

I en kort presentasjon fikk Trygve Slagsvold Vedum, og hans partifeller høre om et foretak der 12 av 18 kommuner sokner til sykehuset i Sandnessjøen, og som omsetter for 1,9 milliarder kroner hvert år.

– I Mosjøen er industrien stor, og Alcoa er hjørnesteinsbedriften i Vefsn. Slik er det i Alstahaug også, men i Sandnessjøen er det sykehuset som er hjørnesteinsbedriften. Dette forklarer hvorfor sykehuset er så viktig for alle de som bor på kysten, sa hun.

Berg dro også fram den foreslåtte nedleggingen av høgskolen i Nesna.

– Per i dag har vi en legesituasjon i foretaket som er god. Dette har vi etablert ved målbevisst jobbing. Ved hjelp av sykepleierutdanningen på Kysten, har vi fått tilbake sykepleiere. De har vi kritisk mangel på i dag, og mangelen gjør at vi får en enorm belastning på dem som jobber her.

Grunnmur

Hun viste også til at sykehuset i Sandnessjøen har lavest sykefravær i foretaket, og leverer kvalitet ut til pasientene. Overlege Svein Arne Monsens akuttmedisinske system ble vist fram som en av de beste i landet, og fødeavdelingen i Sandnessjøen som den andre største i Nordland, med 318 fødsler i 2018.

– Er det du egentlig sier at uten sykepleierutdanningen, så vil det oppstå rekrutteringsproblemer for sykehusene på Helgeland, spurte Vedum.

– Ja, det er nok det vi sier. Grunnmuren må være på plass. Uten den hjelper det ikke hvor mange spesialister man har, var svaret han fikk.

På Vedums spørsmål om hva som er det mest negative med å legge et felles sykehus på Mo, så ønsket ikke Berg å gå inn i den debatten.

– Jeg skal ikke uttale meg om sykehusstruktur. Men det som er spesielt vanskelig er de demografiske forholdene på kysten av Helgeland. For å illustrere dette, så kan jeg si at i 2018 brukte vi 44 millioner kroner på taxi.

Utenkelig

Lokalpolitiker Peter Talseth, var glad for å få Trygve Slagsvold Vedum, og ville sende han sørover med litt mer kunnskap om folkeopprøret på Helgeland.

Peter Talseth (Sp) er lokalpolitiker i Sandnessjøen. sin orientering viste han til hvorfor det er så viktig med et sykehus på kysten.

Peter Talseth (Sp) er lokalpolitiker i Sandnessjøen. sin orientering viste han til hvorfor det er så viktig med et sykehus på kysten.

– Fjerner man institusjonene, så sier man også veldig mye om bosetting. Det nytter ikke med helikopter og båt til innlandet, dersom tiden er kostbar. Folket på Helgeland har mistet tilliten til prosessen, og stiller nå spørsmål til rapportene. For oss er det helt utenkelig å ha en kystlinje slik vi har i dag uten et sykehus.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken