Gå til sidens hovedinnhold

Samlet bedrifter for å diskutere arbeidslivetsbehov på Helgeland: – Sammen skal vi rekruttere og utdanne

Artikkelen er over 2 år gammel

Tverrfaglig Opplæringskontor Ytre Helgeland og Sandnessjøen videregående skole inviterte torsdag til et bransjemøte for å diskutere arbeidslivets behov for fagarbeidere på Helgeland. 

Sandnessjøen videregående skole har i dag yrkesfaglige utdanningsprogram innenfor teknologi og industriell produksjon, service og samferdsel, elektrofag og helse- og oppvekstfag samt YSK -Marine. Det er en utfordring at det i år særlig innenfor helsefag, barne- og ungdomsarbeiderfaget, brønnteknikk og elektrofag er lave søkertall, mens næringsliv, offentlige sektor og private bedrifter har behov for nettopp denne fagkompetansen. 

– Innenfor brønnteknikk og maritime fag er elevene allerede 100 prosent formidlet i lærlingkontrakt, opplyser skolens formidlingskoordinatorer Liv Larsen og Kjersti Flatøy Lindgaard i en pressemelding.

Det etterspørres også lærlinger i for eksempel barne- og ungdomsfaget, samt trenger kommunene flere lærlinger i helsearbeiderfaget.

– Vi er to sider av samme sak, sier rektor Sissel Merete Høberg om Tverrfaglig Opplæringskontor Ytre Helgeland under ledelse av Nils Hugo Lindgaard, som i 2018 hadde 237 lærlingkontrakter.

– Sammen med bedriftene som står for praksisplasser og lærlingplasser utdanner vi fagfolk som er tilpasset samfunnets behov på Helgeland. Dette møtet er et viktig informasjons- og samarbeidsfora, for at vi sammen skal rekruttere og utdanne de fagarbeidere som trengs på ytre del av Helgeland, sier Høberg. 

Mange bedrifter var representert på møtet som hadde om lag 40 personer til stede. Hias, NAV, ambulansetjenesten i Helgelandssykehuset, omsorgssektoren i Leirfjord, Dønna og Alstahaug kommune og Segelbergan barnehage var representert. I tillegg til bedrifter som Nova Sea, Mowi, Sinus, Helgelandskraft, Slipen, Asco, Aker BP og Aker Solution. Det kom mange gode innspill under møtet, og alle parter var positive til enda tettere samarbeid om rekruttering for å sikre nødvendig kompetanse til næringsliv og offentlig sektor på Helgeland framover. 

– Sandnessjøen videregående skole har meget gode tall på gjennomføring for elevene, også på yrkesfag. Det er takket være godt arbeid fra både skolen og arbeidsgiverne hvor elevene får praksis, og selvsagt også ved opplæringskontoret som følger opp lærlingene fram til de avlegger sine fagbrev, avslutter rektor Høberg ved Sandnessjøen videregående skole. 

Kommentarer til denne saken