Nå stiller han til valg på Sametinget

TIL VALG: Per Heimly stiller til valg for Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets. Her til stede under hans fotoutstilling som åpnet i Kautokeino mandag.

TIL VALG: Per Heimly stiller til valg for Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets. Her til stede under hans fotoutstilling som åpnet i Kautokeino mandag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere kjendiser som stiller som «listefyll» til Sametingsvalget.

DEL

Det er sendt inn 63 lister i de sju valgkretsene i Norge til årets Sametingsvalg. Sametingets valgnemnd har frist til 1. juni for å godkjenne listene.

iFinnmark har sett gjennom alle listene, og det er flere kjente navn som dukker opp.

En av dem er den kjente fotografen og Oslo-bosatte Per Heimly (45) som er fra bygda Snubba i Evenes kommune i Nordland.

Han er nominert på 3. plass på lista til Samefolkets parti i Sør-Norge valgkrets.

– Det er første gang jeg har sagt ja til å stille på en liste til et valg. Hovedgrunnen til det er rett og slett å få nummer én på lista vår inn på Sametinget, sier Heimly til iFinnmark.

Nummer én er Ann-Elise Finbog.

– Hun er veldig engasjert og en som vi ønsker inn på Sametinget, sier Per Heimly som legger til at det ikke er hele grunnen til at han stiller til valg.

Blitt såpass voksen

– Jeg er blitt såpass voksen at det er greit å begynne og mene om ting, og ikke bare stå bak kamera. Hvis jeg skulle bli superpopulær, så vil jeg ta det ansvaret, sier han.

– Dessuten ønsker vi å fokusere på samiske interesserer og urbefolkninger i verden, som blir overkjørt av kapitalinteresser. Vi i Oslo har jobbet mye med både samiske interesser spesielt og urbefolkninger generelt, sier Heimly.

Han er for tiden i Kautokeino der han mandag åpnet en fotoutstilling på Samisk høgskole, en utstilling som skal være åpen i noen uker.

Selv skal han feire påske på indre strøk i Finnmark for første gang.

– Jeg har vært her mange ganger tidligere, og alltid fått høre at jeg må komme hit i påska. Nå gjør jeg det, og det skjer jo mye spennende med både reinkappkjøring, scootercross, konserter og teater her. Jeg blir nok å ta noen bilder for påskefestivalen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under.)

TIL VALG: Mikkel Gaup stiller til på liste til Sametingsvalget for første gang. Foto: Marte Hotvedt

TIL VALG: Mikkel Gaup stiller til på liste til Sametingsvalget for første gang. Foto: Marte Hotvedt Foto:

Plassen bak

Skuespiller Mikkel Gaup fra Alta stiller også til valg for første gang. Han har plassen bak Per Heimly på lista til Samefolkets parti i Sør-Norge.

– Det er bedre sent enn aldri å stille, sier Mikkel Gaup til iFinnmark.

Om grunnen til at han stiller sier han:

– Det er flere ting. Jeg mener det er veldig viktig å nå fram med sitt budskap når man har mulighet til det. Jeg mener også at det er viktig å ta vare på det samiske i byen vår. I Oslo har vi Samisk hus som er en veldig viktig plattform for samer, men vi trenger noe mer for dem ønsker å få vite mer om det samiske. Nå må vi få på plass et ordentlig samisk hus i Oslo der vi har mulighet til å representere og presentere det samiske.

(Artikkelen fortsetter under.)

Fra regjering til Sametinget

Hans Kristian Amundsen fra Skoganvarre, som er tidligere Nordlys-redaktør og statssekretær for Jens Stoltenberg i Stoltenberg II-regjeringen, har også sagt ja til å stille på liste til Sametingsvalget.

Naturlig nok stiller han på lista for Arbeiderpartiet i Sør-Norge valgkrets.

– Har du stått på liste til valg tidligere?

– Det husker jeg ikke, det er kanskje pinlig å si, men i tilfelle så har jeg ikke hatt noen fremtredende plass.

Øverst på Aps liste i Sør-Norge står dagens plenumsleder Jørn Are Gaski på Sametinget.

– Det er en mening at vi har den rekkefølgen vi har, sier Hans Kristian Amundsen som innrømmer at inngangen til valgkampen for same-Ap kunne vært bedre etter at Helga Pedersen først trakk seg som presidentkandidat, og etterpå sparket Vibeke Larsen ut Ronny Wilhelmsen som visepresident fra sametingsrådet.

– Det har ikke vært en parademarsj i vinter, og vi skulle selvfølgelig ha ønsket en annen forhistorie, men det som har skjedd, har skjedd. Vi må se framover og har en fin lederkvalitet i Ronny (Wilhelmsen). Dessuten er det definitivt politikken som er viktigst.

Sju valgkretser

Det er sju valgkretser i landet til Sametingsvalget. Her er oversikt over lister som stilles i de forskjellige valgkretsene (i rekkefølge fra øst i Finnmark og så sørover):

  • Østre (8): Árja, Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, NSR/SfP, Samedemokratene og Šiella, Samenes Folkeforbund, Sp.
  • Ávjovárri (14): Árja, Arbeiderpartiet, Fastboendes Liste, Fastboendes liste på Sametinget, Flyttsamelista, Frp, Høyre, Nordkalottfolket, NSR, Šiella, Samefolkets parti, Sámieana, Sp, SV.
  • Nordre (8): Árja, Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, Nordkalottfolket, NSR, Šiella, Sp.
  • Gáisi (10): Árja, Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, Jiehkkevárri, Nordkalottfolket, NSR, Samenes Folkeforbund, Šiella, Sp.
  • Vesthavet (8): Árja, Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, NSR, Samenes Folkeforbund, Šiella, Sp.
  • Sørsamisk (6): Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, NSR, Sp, Åarjel-saemeij Gielh.
  • Sør-Norge (9): Árja, Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, Nordkalottfolket, NSR, Samefolkets parti, Šiella, Sp.

Artikkeltags