Gå til sidens hovedinnhold

KrF vil redde sameskolen

Artikkelen er over 6 år gammel

Legger inn skolen i sitt alternative statsbudsjett.

Det har vakt sterke reaksjoner at den blåblå regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett vil fjerne Sameskolen i Midt-Norge i Hattfjelldal (Gaske-Nøørjen Samienskovle). Staten skal spare 3,3millioner kroner på å legge ned skolen.

Les også: Fortvilt foreldregruppe

Nå kommer KrF på banen. Partiet vil sikre finansieringen av skolen.

- Det er viktig av flere grunner. KrF mener vi har en forpliktelse om å ha et slikt tilbud. Det betyr mye for det sør-samiske miljøet. Reaksjonene har vært sterke og det er et stort engasjement for skolen, sier Anders Tyvand, skolepolitisk talsmann og stortingsrepresentant for KrF.

- Det er snakk om lite penger i den store sammenhengen, legger han til.

Tautrekking

I neste uke kommer Venstre med sitt alternative budsjett. Deretter setter de to støttepartiene til den blåblå regjeringen seg ned sammen med H og FrP for å avklare detaljene i budsjettet.

- Vi skal stå på for skolen, sier Tyvander som forventer tøffe forhandlinger.

Les også: Vi visste ingenting

Utrydningstruet språk

Midt-Norsk Sameskole i Hattfjelldal er en av få språkarenaer for det utrydningstruede språket.

Skolen har spesialisert seg på fjernundervisning og ukesamlinger på internat enkelte ganger i året. Det gjør at skolen i enkelte statistikker ikke har elever, selv om de har 49 elever per oktober 2015. Skolen server elever fra 1. klasse på barneskolen til 3. klasse på videregående i alle kommuner som ikke har lærere med sørsamisk kompetanse. Det inkluderer alle nordlandskommuner sør for Rana, og en del trøndelagskommuner. I tillegg søker foreldre barna hit dersom de har tilknytning til området, men bor et annet sted.

Siste statistikk over sørsamiske språkbærere viser at det er kun 600 personer igjen. Flere har kunnskaper om sørsamisk, men snakker norsk eller svensk til daglig.

Kommentarer til denne saken