(Avisa Nordland:) Det var forrige helg han og kona oppdaget gaupa, når de var ute på en fjelltur. De hadde mildt sagt ikke ventet å møte på ei gaupe midt på stien.

– Jeg ble helt sjokkert. Det å få øye på ei gaupe er jo helt utrolig, og siden den var død kunne vi jo studere den på nært hold, sier Roy Tore Nilsen, som har fått et minne for livet.

Turområdet

Det var midt på en tursti i området ovenfor Storjord og i retning Junkerdalsura, som gaupa ble funnet av ekteparet.

 – Gaupa hadde vært død en stund, og hvis vi skulle gå forbi måtte vi gå over eller ut av stien for å komme oss videre, sier Nilsen.

– Det var kun to-tre kilometer innover fjellet, fra Storjord der stien opp mot Junkerdalsura starter. Man måtte ikke gå langt før man kunne få øye på det døde dyret, sier han.

Roy Tore Nilsen er født og oppvokst i Saltdal, men har bodd store deler av livet på Fauske. Men i påvente av ny leilighet på Fauske, er han nå tilbake på gamle trakter.

– I turområdet fra Saltdalssenteret og over hengebrua, som ligger over Junkerdalselva der vi fant gaupa har jeg gått mye, men jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var et spektakulært syn. Jeg har sett gauper, som har blitt skutt, men jeg har aldri oppdaget dyret på denne måten, sier Nilsen.

Obduksjon

Roy Tore Nilsen og kona varslet SNO nærmest umiddelbart. De fikk ikke svar på søndagen, men på mandag var rovviltansvarlig Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn rask med å hente gaupa.

– Når jeg fortalte hva vi hadde oppdaget, var han rask med å slippe alle andre gjøremål for å se til gaupa. Kun få timer etter telefonsamtalen, ringte han meg tilbake og sa det var sjeldent man fikk se dyret slik på en tursti, forklarer Nilsen.

– Han kunne også fortelle at det var ei voksen hanngaupe, noe man kunne se på de store og sterke tennene, legger han til.

Gaupa ble sendt inn til obduksjon, for å finne ut hva den døde av. Roy Tore Nilsen har enda ikke hørt noe om årsaken, men han har sine teorier.

– Det er et bratt parti ovenfor der gaupa ble funnet, så det jeg tenker er at den har ramlet utenfor eller vært i kamp med ett annet dyr. Det lå enda snø ved siden av stien og det var is under gaupa, så det kan hende at gaupa har lugget der siden vinteren og først blitt synlig nå som snøen har forsvunnet, undrer Nilsen.

Foreviget minnet

Gaupa så helt fin ut og hadde ingen synlige skader på utsiden, men Roy Nilsen og kona kunne se på øynene at den hadde vært død ei stund.

– Det er et nydelig dyr, og når jeg ikke kunne ta den med meg hjem, måtte jeg nesten forevige minnet og opplevelsen i bilder, sier saltdalingen, som bor på Fauske.

– Jeg tok mange bilder på min egen telefon, men den svartnet nå nylig. Jeg har sendt mobilen inn til reparasjon, og håper inderlig at bildene fortsatt er der når jeg får den tilbake. Heldigvis tok også kona bildet av meg og gaupa, så minnet er sikret og lagret for evig tid, sier Roy Tore Nilsen.