– Det er hytteeiers ansvar å sikre hytta, det inkluderer også å forebygge at tak eller konstruksjon blir skadet på grunn av snø. Ligger hytta i et område med mye snø nå, bør man ta en sjekk snarest eller få andre til å sjekke, og få fjernet snøen fra taket. Skulle hytta bli skadet eller kollapse på grunn av snø kan det bety uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i ei pressemelding.

Advarer om at det haster

Snøen har lavet ned i store mengder i det siste i Vestland og helt opp til Troms. Meteorologisk institutt melder om en våt helg fra Trøndelag og sørover, og spesielt på Vestlandet med opptil 70 mm nedbør som kommer som regn under 800 meter over havet.

– Det kan fort bli kritisk hvis det nå ligger godt over én halv meter med snø på hyttetaket, og det kommer mildvær og regn. Vekten av tørr snø på taket firedobler seg når den blir våt. Det haster med å få fjernet snøen fra taket før den blir altfor tung. I tillegg er det sånn at hytteeiere som ikke kan måke selv likevel er pålagt å finne andre som kan gjøre det for seg, sier han.

La det være litt snø igjen

Med mye tung snø på taket kan du kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelig tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket bør takflatene hele tiden ha mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier Brandeggen.

Så mye snø tåler et tak

Mange vet ikke hvor mye snø taket deres tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

En lett huskeregel for vekten av tørr snø vs våt er at et badekar fyllt med tørr snø veier rundt 70 kg, mens med våt snø vil det veie rundt 280 kg.