– Nå skjer det veldig mange ting som skulle ha skjedd før, sier dirigent Øivind Mikalsen.

I helga er det fellesøvelse før den store dagen om to uker. Arrangør Dolstad kammerkor og Mosjøen orkesterforening har fått med seg Helgeland kammerkor, Musikklinjekoret ved Mosjøen videregående skole og fire solister til storoppsetting av Händels Messias.

– Denne helga spisser vi knivene skikkelig. Det er ganske mye å lære seg. Dette er kanskje verdens mest berømte verk for kor, orkester og solister av de virkelig store, sier Mikalsen engasjert.

– Det er ekstra morsomt at vi har med både ungdom og godt voksne. Dette er en aktivitet som ungdom og eldre kan gjøre sammen og det synes jeg er veldig spenstig.

Ung og gammel

Dagfinn Paulsen (85) fra Mo i Rana er en av de eldste som er med i verket. Han har vært sanger siden 1974 og forteller at han var med å framførte stykket første gangen på slutten av 70-tallet.

– Jeg ble veldig glad i verket og har vært med et par ganger siden. At vi nå får rustne gamlinger og friske ungdommer sammen er helt fantastisk, sier han.

Paulsen bor til vanlig på Mo i Rana, og pendler til øvelsene i Mosjøen.

– Det er bare Øivind som tørr å gjøre noe slikt her i distriktet. Det er en fantastisk presentasjon å våge seg på det og all ære til Øivind. Det er han vi kan støtte oss på, smiler Paulsen.

I andre enden av aldersskalaen står Isabel Summer Dorp (16). Hun er med i musikklinjekoret og skal framføre verket for første gang.

– Først var det overraskende fordi vi fikk bare noen måneder på å lære sangene. Nå som hele koret med de eldste er med har det blitt artigere og finere å høre på, sier hun.

Ranværingen Odin Nordahl (18) er også med i musikklinjekoret og forteller at han liker best det sosiale med å være med i kor.

– Om jeg ikke tar helt feil bruker vi å ha et korprosjekt hvert tredje år på musikklinja, så de hadde et prosjekt året før jeg begynte. Jeg fikk høre historier fra tidligere og alle ender med at de syntes det var artig, sier han og legger til:

– Vi fikk Messias på fanget, og jeg var positiv til det. Med en gang vi fikk møte resten av koristene tenkte jeg at «wow, dette er stort».

Eksklusivt

Verket de skal framføre ble skrevet på 1700-tallet. Framførelsen vil bli så nærme originalen som mulig, med hele første del og utdrag fra andre og tredje del av verket.

– Det ble urframført i Dublin, og det som er litt morsomt er at kongen reiste seg når han hørte dette hallelujakoret. Det har blitt en tradisjon siden at publikum reiser seg, sier Mikalsen.

Konserten skal holdes i Dolstad kirke 4. desember.

– Det blir bare denne ene konserten nå, siden vi har et kjempestort ensemble. Det å flytte på dette har vi rett og slett ikke råd til, sier Mikalsen.

– Hvorfor skal publikum komme?

– Publikum kan forvente gåsehudfaktor opptil flere ganger. Alt fra vare søte partier til enormt massive klanguttrykk. I tillegg til koret har vi også fire profesjonelle operasangere som setter den virkelige prikken over i-en.