– Alle skal ha hengekøyer.

Kristian Dyrhaug Kristiansen, innehaver av Intersport, står med favnen full og smiler fra øre til øre. Ikke alene på grunn av det økte salget, men også fordi så mange har fått øynene opp for det fantastiske turmiljøet i eget distrikt etter at korona spente bein under sydenturene. Flere ganger allerede har han måttet etterfylle hengekøye-lageret.

Elsykkel til konfirmanten

Men ikke nok med det. Salget av sykler, og da spesielt elsykler har i tillegg slått alle rekorder i Mosjøen. For når helgelendingene ikke dingler i høyden, raser de ned Dolstadåsen på terrengsykler eller planlegger øyhopping fra sykkelsetet.

– Allerede hittil i år har vi økt salget av elsykler med 200 prosent sammenlignet med fjoråret, tilføyer Kristiansen og avslører at han forutså sykkeltrenden og bestilte flere sykler enn han noensinne har gjort på én gang. Likevel har han måttet etterfylle lageret flere ganger – både av elsykler og vanlige sykler.

– Og mange ungdommer kommer innom og vil heller kjøpe elsykkel for komfirmasjonspengene, og ikke moped slik det var vanlig før om årene.

Tøff trening på elsykkel

Anders Lundestad fra Mosjøen er én av dem som elsker å sette utfor nedoverbakkene – jo brattere jo bedre.

Idet Helgelendingen treffer han, er han på vei inn dørene til Intersport med et råskinn av en el-sykkel. Både han og kona har hatt sykkeldilla i flere år, og i garasjen heime har han fem-seks sykler, både med og uten batteri. Nå tilstå han at det er elsyklene som er mest i bruk.

– Og det er jeg ikke alene om. Svært mange har nå gått over til elsykkel. Nå tar jeg elsykkelen når jeg skal på lange og bratte turer. Og det er bare tull at man ikke kan trene seg svett på slike sykler, sier han.

Korona-effekten slår inn

Både innehaveren av Intersport og andre Helgelendingen har snakket med, er overbevist om at korona og forbudet mot å reise utenlandsk, har tvunget folk til å endre vaner. Nå søker de mer ut i naturen.

– Vi merker økt salg av turutstyr, både telt, ryggsekker og sportsklær, forteller butikksjefen ved G-Sport, Karianne Nilsen.

Hele familier kan komme innom for å kjøpe utstyr til sommerferien. De forteller at de skal på campingtur, øyhopping, sove ut, fiske og klatre i fjell.

Og butikksjef Rune Slydahl hos Nava Sport kan fortelle omtrent den samme historien.

– Når folk ikke kan reise utenlandsk, bruker de pengene på sportsutstyr, sier han mens sykler, campingutstyr og rekke på rekke med sportsklær bugner i butikken.