Maria reddet voldsoffer. Da tok Sverige-ferien en helt ny vending

TAKK FOR HJELPEN: Dette ventet Maria Gunnsdatter Tøllefsen, her sammen med datteren Ella Sofie, etter heltedåden på Pite Havsbad natt til søndag. En personlig hilsen fra hotellsjefen og beskjed om at alle utgifter er dekket. Foto: Privat.

TAKK FOR HJELPEN: Dette ventet Maria Gunnsdatter Tøllefsen, her sammen med datteren Ella Sofie, etter heltedåden på Pite Havsbad natt til søndag. En personlig hilsen fra hotellsjefen og beskjed om at alle utgifter er dekket. Foto: Privat.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Alt fra AN - kun 1,77 per dag!

"Mamma, mamma, noen har blitt slått ned med en flaske. Blodet spruter!" ropte 10-åringen Magnus der han stå og så på avslutningen av konserten på Pite Havsbad. Gutten hylskrek.

Maria Gunnsdatter Tøllefsen stormet ut på verandaen i 1. etasje, så ut i tilskuermengden og oppdaget straks mannen som lå på bakken. Hun nølte ikke et sekund, hoppet over rekkverket og tok seg frem til mannen.

Det var Nordlys som først skrev saken.

- Blodet pumpet ut av et sår i hodet. Jeg la ham i stabilt sideleie, og nærmest rev hvitskjorte av en annen mann, Jeg sa at jeg måtte låne den for å stoppe blødninga og fikk satt press på såret. Så ropte jeg til Dan Stian (mannen, journ. anm) at han måtte ringe 113.

Episoden skjedde lørdag kveld på hotellet i Piteå. Hotellet er formet som en hestesko, og familie fra Tromsø hadde fått hotellrom i 1. etasje. Lite viste de hva de hadde i vente.

- Jeg så at de holdt på å rigge til noe da vi gikk på stranda lørdag.

Det visste seg at det skulle være en stor konsert på hotellområdet lørdag kveld og de var nærmeste nabo. Ikke uproblematisk med datteren Ella Sofie (4) og sønnen Magnus (10) på familierommet.

Fikk ikke sove

- Konserten begynte klokka 22 og jeg kjente at jeg var litt irritert. Ella Sofie hoppet i senga, Magnus ville være på verandaen og se på. Men jeg ville ikke at de skulle se så mange fulle folk. Klokka 24 holdt de enda på, og jeg gikk i resepsjonen og spurte hvor lenge dette skulle vare. "Til klokka 02.00", sa de i resepsjonen, forteller 34-åringen, som opprinnelig er fra Karlsøy kommune.

Resepsjonen beklaget bryderiet for familien og sa at de kanskje få noen rabatt når de sjekket ut.

Klokka 01.30 var sønnen Magnus fortsatt ikke sovnet, og lysten til å se på konserten var ikke blitt mindre. Mamma Maria ga etter - og minutter senere lå hun på kne ved siden av en hodeskadet mann, hun  selv full av blod, og med stadig flere tilskuere stimlende rundt henne og den skadde.

- Vaktene fra hotell kom til og fikk folk unna. Den skadde mannen, som også var beruset,  våknet til liv og ville reise seg, men jeg fikk roet ham ned og fortalte ham at hjelp var på vei. Ambulansen kom og hentet ham.

Hotellsjefen dukket også opp.

- Han ba meg om å stikke innom resepsjonen. Jeg tenkte at jeg vel får noen blomster, forteller Maria, som prioriterte å roe ned barna etter voldsepisoden.

Rundhåndet hotellsjef

Neste dag tok ferien en helt ny vending.

- Da jeg kom til resepsjonen, fikk jeg beskjed av hotellsjefen om at  jeg fikk hele oppholdet på hotellet gratis. Og at vi skulle bytte hotellrom. "Her har du nøklene, som takk for at du hjalp oss". "Alle må hjelpe til når noen blir slått ned", sa jeg. "Nei", det er ikke alle som bryr seg. Du tok ansvar og brydde deg", sa han. Og det er det dette handler om; Å bry seg.

Så nå sitter familien på fire i det Maria bare kan betegne som en kongesuite - og absolutt alt på resten av oppholdet er dekket.

- Her har vi alt. 50 kvadrat meter, eget kjøkken, stua, boblebad, badstue, det sto kald sjampanje og fruktskål på bordet da vi kom inn og en håndskrevet hilsen fra hotellsjefen lå det også der.

Der skriver han blant annet:

"Takk for din fantastiske innsats lørdag kveld. Håper dere får en fortsatt fin ferie her hos oss på Pite Havsbad".

Den svenske avisen nsd.se omtalte saken søndag morgen og forteller at politiet lette gjennom natten etter gjerningsmannen og at mannen Maria hjalp var alvorlig skadet.

Nordlys har ikke fått tak i hotellsjef Vegard Olsen for en kommentar.

Artikkeltags