Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen har fortsatt mulighet til å omgjøre beslutningen, og det burde de sant å si gjøre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Prioritering av vaksiner

Regjeringa har besluttet at alle stortingsrepresentanter, inkludert regjeringa, skal tas ut av vaksinekøen, prioriteres og vaksineres mot korona onsdag og torsdag i denne uka. Beslutningen har vakt berettiget harme landet over. Det er nesten så man ikke kan tro det man hører.

Begrunnelsen regjeringa gir for denne beslutningen er at stortingspolitikerne har en samfunnskritisk funksjon og at vaksinebeslutningen kommer som en følge av en beredskapsmessig vurdering, og ikke helsefaglig begrunnet. Beslutningen er tatt etter at ønsket om en prioritering av både helsepersonell, lærere og barnehageansatte er avslått. Det gjør ikke saken bedre at det knapt er en måned til stortingspolitikerne tar en lang sommerferie.

Leger over hele landet reagerer kraftig på regjeringens beslutning. I en kronikk publisert i VG i helga, blant annet signert av kommuneoverlegene i Vefsn og Alstahaug, Hege Harboe-Sjåvik og Kirsten Toft, i tillegg til over 120 andre kommuneoverleger, tar de kraftig avstand fra beslutningen. Hvorfor skal regjeringen og stortingspolitikerne prioriteres foran ansatte i barnehage og skole, som hverken kan holde meteren eller skjule ansiktet bak et munnbind, spør de 121 kommuneoverlegene i kronikken. De poengterer også at stortingspolitikerne har et arbeid som meget vel kan utføres hjemmefra og at de ikke er spesielt utsatt for smitte.

Det er noe helt umusikalsk over beslutningen, og den går på akkord med den dugnaden vi alle her til lands har fulgt lojalt opp i over ett år. Det gjør ikke saken bedre at også stortingspolitikere som har permisjon får tilbudet. På denne måten er politikerne med regjeringen i spissen med på å undergrave et prioriteringssystem tuftet på faglige råd. Den dreier seg i mindre grad om tilgang på vaksiner. På den måten undergraver man hele systemet, og respekten for det. Det burde regjeringen sett før de fattet beslutningen. Kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, tegner et godt bilde av hele denne fadesen når han til VG sier at det framstår som om de setter seg selv foran sine likemenn. Ole Brumm har passet på honningkrukken selv, sier han til avisa.

Prioriteringen av seg selv og sine egne kommer også etter store smitteutbrudd flere steder i landet. Utbrudd som per nå ikke er under kontroll og som gjør at lokalsamfunn som Hammerfest er nødt til å iverksette dramatiske tiltak som total nedstenging.

Regjeringen har fortsatt mulighet til å omgjøre beslutningen, og det burde de sant å si gjøre. Og om de ikke gjør det selv, så bør stortingsrepresentantene på eget initiativ takket nei til vaksineprioriteringen, stille seg i køen og vente på vaksine som andre folk må gjøre. I motsatt fall setter de sin egen troverdighet alvorlig på prøve.

Kommentarer til denne saken