Gå til sidens hovedinnhold

«Regjeringen gikk opp som en løve og falt ned som en fell»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Undergraver egen reform

De nye fylkene får likevel ikke større ansvar for regional kultur. Regjeringen har snudd. Regionreformen får et nytt skudd for baugen. Massiv motstand fra kulturaktører og sprikende signaler fra de nye regionene ble for mye av det gode for regjeringen.

I november 2018 varslet daværende kulturminister Trine Skei Grande (V) at regjeringen ønsket å gi fylkeskommunene et større finansieringsansvar for kulturområdet. Men nå har altså kulturminister Abid Raja (V) fått kalde føtter. Han viser til en god og grundig dialog det siste året. Regionreformen ble reformen nesten ingen ville ha, for den kom som følge av et håpløst kompromiss mellom de fire borgerlige partiene. Høyre og Frp vil egentlig legge ned fylkeskommunene, men det er det ikke flertall for på Stortinget. Slik sett ble KrF og Venstre vinnere i denne dragkampen.

For å sukre pillen har så regjeringen forgjeves forsøkt å gi fylkene nye oppgaver. Større ansvar for kultur skulle være en av godbitene. Men aktører i kultursektoren var raskt ute med piggene. Regionale kulturkrefter stoler mer på staten enn på fylkene. De frykter å bli salderingspost når politikerne i fylkene eksempelvis skal prioritere mellom videregående skoler og kultur. Spørsmålet er om staten er mer kulturvennlig enn fylkene? Men flere fylkeskommuner har ikke vært sitt ansvar bevisst, og har dermed indirekte gitt Raja argumenter for å snu. Kultur skal være et statlig ansvar, og ikke et regionalt ansvar. Det er krevende å følge logikken når man først gir de nye regionen økt ansvar, for så å fjerne potensielt nye oppgaver, som kultur er. På den måten trekker man hele reformen i tvil.

Regionreformen startet som et lappeteppe med ulik størrelse på bitene. Dette skulle så lappes sammen med å flytte oppgaver fra staten til de nye regionene. Målet var å utvide det regionale handlingsrommet og spre beslutningsmakt. Regjeringen gikk opp som en løve og falt ned som en fell. Kulturgrepet ble i hvert fall en gedigen flause.

Vi føler oss fristet til å sitere fra Henrik Ibsens Peer Gynt: «Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest».

8. mai

Fredag 8. mai, jubler vi for friheten og freden. Det er 75 år siden Norge igjen ble et fritt land og andre verdenskrig var historie. Gjennom fem dystre krigsår ble nasjonen og folket satt på mange prøver. Dessverre vil ikke jubileet få den oppmerksomhet det fortjener ettersom en hel verden på nytt er satt på store prøvelser. Desto viktigere er det at hver og en av oss tar seg tid til å reflektere over hvor heldige vi er som et fritt folk i et fritt land.

Kommentarer til denne saken