Oppfordringen kommer fra fylkesmann Tom Cato Karlsen og politimester Heidi Kløkstad i Nordland, som snakker på vegne av en samlet redningsledelse i fylket.

Bekymring

Påsken står for døren. Snøen ligger fremdeles hvit og vakker i fjellet, og solen er kommet høyt nok til at du kan kjenne den varmer i kinnene.

På grunn av koronasituasjonen er redningsledelsen i Nordland i år ekstra bekymret for at folk skal trekke ut av oppmerkede løyper for å ivareta smittevernhensynet, med fare for å havne i terreng som ikke er trygt.

- Det er en fin årstid vi er inne i nå. Selv om denne påsken ikke kan feires på hytta, har vi stor forståelse for at det er mange som ønsker å ta turen ut i naturen. Noe vi synes er bra. Vi ber folk om å finne steder hvor man kan nyte naturen, ivareta smittevernreglene om å holde avstand til andre mennesker, men samtidig ikke øke risikoen for fare, sier fylkesmann Tom Cato Karlsen i en pressemelding fra Nordland politidistrikt.

Økt risiko

I påsken trekkes mange mot ulike uteaktiviteter hvor risikoen for skade blir noe høyere enn det vanlige vinteraktiviteter innebærer.

- Redningsledelsen er ikke imot sport som utfordrer mer enn gjennomsnittet, men det er viktig at vi ikke overbelaster helsevesenet med skader som disse aktivitetene øker muligheten for. Derfor ber vi deg huske på at du ikke må dra til steder hvor du utsetter deg selv eller andre for skade, understreker politimester Heidi Kløkstad videre i pressemeldingen.

Både hun og fylkesmannen ber derfor folk gjøre nødvendige forberedelser og ha i bakhodet at påsken 2020 ikke skal være året hvor vi utfordrer naturen, setter oss selv i unødvendig fare, eller havner i karantene ved retur.

Redningsledelsens råd:

  • Nordlandsnaturen kan og bør nytes selv om du ikke er på hytta
  • Unngå å oppsøke steder hvor det ferdes mange folk – smitteverntiltakene fra nasjonale myndigheter skal opprettholdes
  • Ikke sett deg selv, eller andre i fare for å bli skadet.
  • Tenk deg ekstra godt om før du setter i gang med en topptur, eller velger ei løype du kanskje skulle ha ventet med.
  • Ikke reis til områder som medfører at du havner i karantene ved retur

Fakta om redningsledelsen i Nordland:

Lokal redningsledelse i Nordland består av ulike beredskapsaktører med politi, brann, Forsvaret, Avinor, FORF, Fylkesmannen, helsetjenesten, Kystverket og Sivilforsvaret som faste medlemmer. Redningsledelsen har de siste ukene hatt hyppige møter for å være best mulig rustet til å håndtere utfordringene med koronaviruset, men samtidig kunne utføre sine oppgaver ved en ekstraordinær hendelse/ulykke.