Gå til sidens hovedinnhold

Rebekka (18) fra Mosjøen slo 600 søkere og fikk unik lærlingplass: – Nå kribler det i magen av forventninger

Artikkelen er over 1 år gammel

I slutten av februar var Rebekka på intervju. Allerede dagen etter ble hun ringt opp og fikk tilbud om lærlingplass.

– Jeg ble veldig glad, men takket ikke ja umiddelbart fordi jeg hadde også blitt invitert på intervju hos et annet selskap. Jeg bad derfor om å få komme tilbake til dem til med et svar etter å ha vært på det intervjuet, sier Rebekka.

Det modige valget om å spille med åpne kort av den da 17 år gamle Rebekka ble godt mottatt. Nå skal hun ut på Skarvskipet som lærling hos Aker BP.

– De hadde stor forståelse for at jeg ville få erfaring i intervjusituasjon og at jeg som aldri tidligere hadde hatt jobb før ville utforske mulighetene mine, sier Rebekka.

Skremmende intervju

Like raust ble hun dessverre ikke mottatt under intervjuet hos det andre selskapet. Også der spilte Rebekka med åpne kort og svarte oppriktig at hun allerede hadde fått tilbud om lærlingplass hos Aker BP da hun ble spurt om hun var i prosess med andre arbeidsgivere.

– De som intervjuet meg sa overlegent at det ikke gjorde noe for det var vel de som kom til å bli førstevalget nå. Da jeg svarte nei at jeg mest sannsynlig kom til å takke ja til Aker BP ble de ikke fornøyde. De viste meg rett og slett døra og bad meg om å gå. Det var en skikkelig ubehagelig og skremmende opplevelse, forteller Rebekka.

Rebekka dro fra intervjuet så fort hun kunne. Hun var helt skjelven etter opplevelsen.

– Alt de sa til meg gjorde meg redd. Da var jeg 17 år og hadde knapt vært på intervju før. Jeg kunne skjønt reaksjonen deres hvis det hadde vært en voksen mann som på en måte brukte tiden deres, men det var en skikkelig ekkel erfaring, sier Rebekka.

Trangt nåløye

Heldigvis for Rebekka kunne hun returnere hjem, taste inn nummeret til Aker BP og takket ja til lærlingplass på Skarv. Hun er en av to lærlinger som har fått plass på et av verdens største offshore gassprosesseringsanlegg. Søkerlisten til Aker BPs elleve lærlingplasser var på bortimot 600 stykker.

– Å jobbe offshore er krevende og det å jobbe tett i team over lengre perioder er det ikke alle som takler. Nåløyet for å bli lærling hos oss er trangt og for dem som kommer igjennom er det en fjær i hatten. Rebekka sier Ole-Johan Faret i Aker BP.

Rebekka gikk kjemi og prosessfag sammen med bare gutter. Det vil si det var en annen jente, men hun droppa ut etter første året. Dreiing, sveising og fysisk arbeide passer henne utmerket.

– Jeg er ei guttejente og synes det var helt greit å ha bare gutter som klassekamerater, dessuten liker jeg å gjøre noe framfor å sitte passivt å ta til meg læring. Allmenne fag var aldri et alternativ for meg, sier Rebekka.

Hos Aker BP tilbyr de lærlingplass etter å ha avdekket søkernes interessen for prosessfaget, grad av selvstendighet og initiativ til egen læring, samt samarbeidsevne.

– Gode karakterer er viktig selvsagt, men vi ser også på om kandidatene har vært med på frivillig arbeid eller har fritidsinteresser der samarbeid står sentralt, forteller Faret.


Onsdag morgen reiste Rebekka med helikopter fra Brønnøysund ut til Skarvenfeltet for å starte sitt nye liv. Hun kom direkte til intervju med Helgelendingen etter en uke med sikkerhetsopplæring og intense øvelser hos Aker BP i Stavanger.

– En av øvelsene gikk ut på å komme seg ut av helikopter som havner under vann. Det var et skikkelig adrenalinkick å klare å komme seg ut helikoptre mens det fyltes med vann, forteller Rebekka.

Nå venter turnusarbeid med 14 dager på og en måned av for Rebekka. Det ser hun ikke mørkt på.

– Jeg har hørt fra flere som jobber på Skarv at det er meget spennende og artig å jobbe der, så nå kribler det i magen av forventninger, sier Rebekka.

Kommentarer til denne saken