Gå til sidens hovedinnhold

Raymond fra Mosjøen skal åpne årets festspill: – Det er en sann glede

Raymond Enoksen ble inspirert av en artikkel og gikk i gang med storverket som blir åpningskonserten på Festspillene Helgeland 2021.

– Det er en sann glede å presentere Ramoynd Enoksen som årets festivalkomponist for Festspillene Helgeland, skriver Festspillene Helgeland i en pressemelding.

Raymond Enoksen fra Mosjøen er en av Norges ledene filmkomponister i nyere tid og har alt over 300 produksjoner bak seg. Han har blant annet komponert musikken til Lars Monsenes mange tv-serier, mye omtalte dramaserier som «Atlantic Crossing» og «Maxitaxi Driver», barneserien «Rabalder» og sist, men ikke minst, til dokumentarfilmen om krigsheltinnen Liv Grannes fra Mosjøen, «Nordlands Jeanne d´Arc», som nylig har rullet over kinolerretene. Han har tidligere samarbeidet med Vefsn-Ensemblet med verket «Spor i snøen», basert på dikt av nasjonalhelten Helge Ingstad.

Til åpningskonserten på Festpillene Helgeland skal Enoksen presentere sitt storverk «Fimbulvinteren» – et tonedikt for sopran, sinfonietta, kor og elektronikk.

Historien om «Fimbulvinteren» – den treårige vinteren som forårsaket død og fordervelse og la landskapet øde og samfunnet i grus – innleder den siste delen av «Voluspá» – Ragnarok. Nyere forsking forteller oss at denne mytologiske forestillingen kan være basert på en reell hendelse. Arkeologiske funn fra tiden tekstene er skrevet i bekrefter at det skjedde ekstreme klimaforandringer i dette tidsrommet. Hovedteorien er at enorme askeskyer fra et vulkanutbrudd blokkerte for solen og sørget for det som liknet på en treårsvinter.

Gjennom å kombinere musikalske bearbeidelser av tekster fra Fimbulvinteren og Ragnarok og tekster skrevet av lokale 7.-klassinger har Enoksen skapt et massivt verk med en tredelt form. Hver sats vil ha en videoinstallasjon gående i bakgrunnen, som skaper en audiovisuell helhet med klipp hentet fra det internasjonale nyhetsbildet av klimaskeptiske politikere.

Enoksen bruker emosjoner som et verktøy til å gi kontekst til de norrøne tekstene. Musikkens estetiske utgangspunkt ligger i brytningspunktet fritonalitet, folkemusikk, atonalitet og klangflatemusikk.

– Menneskeskapte klimaendringer er en stor trussel for verden i dag, og med historien om «Fimbulvinteren» som utgangspunkt retter Enoksen søkelyset på dette temaet. De potensielle konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer er voldsomme og skremmende. De fatale konsekvensene vi nærmest kollektivt nekter å forholde oss til vil komme til å skje, om vi ikke hører på og forholder oss til et nærmest samlet globalt forskingsmiljø, heter det i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken