Gå til sidens hovedinnhold

Raymond (48) kan bli Årets avløser: – Viser at den jobben jeg gjør blir lagt merke til

Raymond Fagerli fra Grane er en av tre finalister til Årets avløser 2021.

– Det var en stor ære å bli nominert, det viser at den jobben jeg gjør blir lagt merke til. At jeg kom til finalen må jeg bare takke og bukke for. Jeg vet at både sambygdinger og andre jeg kjenner gjennom politikken har stemt på meg, sier Fagerli – som sitter i kommunestyret for Senterpartiet.

De tre finalistene er Rune Wik fra Trøndelag-Namdal Landbrukstjenester, Vidar Ulla fra Møre og Romsdal-Storfjord Landbrukstjenester, og Raymond Fagerli som representerer Helgeland Landbrukstjenester. Han begynte som avløser hos landbrukstjenesten i 1996. Først jobbet han i ring med flere bønder fram til 2017. Siden den gang har han vært daglig leder for Fellingfors DA.

– Faglig dyktig og engasjert

«Raymond er faglig dyktig og brenner for landbruksnæringen, og har også engasjert seg politisk i dette. Han er pålitelig, og bøndene kan trygt la ham ta ansvar for gården enten det gjelder at de er syke eller at de ønsker seg litt fritid», heter det i presentasjonen.

– Hvorfor ble du avløser?

– Jeg er oppvokst på gård og har vært heldig og fått holdt på med det jeg er interessert i hele mitt yrkesaktive liv. Jeg har til dags dato ikke hatt en kjedelig dag på jobb. Ingen dag er lik, man møter stadig på utfordringer og må være både elektriker og rørlegger, men første prioritet er alltid å ta hånd om dyra. Det er det viktigste. For min del går jeg ikke etter klokka, jeg må arbeide til jobben er gjort, sier Raymond.

Avstemminga stenges 27. oktober, men finalisten har ikke lagt opp noen strategi for å sanke stemmer.

– Jeg er ikke glad i personfokus, men da jeg ble spurt om å delta tenkte jeg at det kunne være med på å sette landbruket i et positivt lys, sier han.

– Må få lov å tjene penger

– Har du troa på det norske landbruket?

– Ja, men da må det legges til rette for at man får lov til å tjene penger. Kraftfôrprisene og dieselprisene går opp, men kjøttprisene går ned. Jeg har steintro på det norske landbruket – vi har en soleklar fordel med å lage den reneste maten i hele verden, sier Raymond. Han understreker også viktigheten med ei avløserordning som fungerer.

– For at folk skal overta gårder må de ha ei tilnærmet normal arbeidstid, ellers er det kroken på døra.

– Har det vært aktuelt for deg å kjøpe egen gård?

– Det har vært aktuelt, men jeg har trivdes godt i den jobben jeg har gjort. I dag er jeg i en posisjon som gårdsbestyrer og har ansvar for den daglige drifta og økonomi. Det er nok det nærmeste jeg kommer egen gård.

Perfekt premie

Det er Norske Landbrukstjenester (NLT) som står bak konkurransen. De har kåret Årets avløser siden 2000. Vinneren blir presentert på NLTs høstsamling på Kløfta 27.–28. oktober. Premien er et reisegavekort på 20.000 kroner. For de som kjenner Raymond er det ingen overraskelse at turen – dersom han når helt til topps – går til USA. Der har han vært hvert år siden 2004, og noen ganger før det også.

– Men nå er det snart to år siden sist.

Helgeland Landbrukstjenester eies av 370 bønder på Helgeland, fordelt på 13 kommuner. Vikarbyrået har 780 ansatte på hel- og deltid, og rekrutterer avløsere til ferie og fritid, sesongarbeid, sykdom, permisjon og andre oppdrag.

Kommentarer til denne saken