Gå til sidens hovedinnhold

Frykter flere gjeldsslaver

Artikkelen er over 4 år gammel

Banktopp ber om innstramming av forbrukslån.

Finanstilsynets forslag om innstramminger på boliglån må føre til forsvarlighetsregler for forbrukslån, mener Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

– Problemet er at forbrukslånet ofte blir de siste dråpene i privatøkonomien som får begeret til å flyte over, sier Reite til Dagens Næringsliv.

Skrikende gap

Det var i september at Finanstilsynet foreslo flere innstramminger i boliglånsforskriften som skal gjøre det vanskeligere å ta opp boliglån. Reite, som er kredittsjef i SpareBank 1 SMN, mener en naturlig konsekvens er økt etterspørsel av forbrukslån.

Han mener det er et skrikende gap mellom kravene til boliglån og kravene som stilles til bankene for å dele ut forbrukslån. Reite mener det er en klar sammenheng mellom innstrammingene på boliglån og den eksplosive veksten i forbruksgjeld.

Får støtte

Det nye forslaget til boliglånskrav innebærer blant annet at samlet gjeld ikke kan overstige fem ganger brutto årsinntekt. Avdragsfrie forbrukslån på over 60– 70 prosent av bruttoinntekt er på sin side en forbrukerfelle det ikke burde være fritt fram å gi, mener Reite.

Kredittsjefen får støtte fra Forbrukerrådet om at innstramminger for forbrukslån også må på plass. Foreløpig er det imidlertid ikke på trappene med en egen forskriftsregulering for denne lånetypen. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken