Gå til sidens hovedinnhold

Presenterer en kraftfull danseforestilling til årets Festspillene Helgeland

I en pressemelding forteller Festspillene Helgeland at de har gleden av å presentere danseforestillingen «Angerlarsimaffeqannigitsoq» – Den Hemløsa – The Homeless.

Denne kraftfulle performanceforestillingen samler utøvere fra Grønland, Finland, Sverige og Norge; tradisjonsjoiker og forteller Lars Heihka Blind (samisk/svensk), fiolinist og komponist Tuomas Rounkari (finsk), skuespiller og danser Elisabeth Heilmann Blind (inuitt/grønlandsk) og koreograf og sceneinstruktør Ada Einmo Jürgensen (samisk/norsk).

Forestillingen handler om sjamankvinnen Meggu fra Västgrönlandsfår som må legge ut på sitt livs reise til den store verdenen «Sila» for å hente tilbake en ung manns fortapte sjel. Underveis går det fryktelig galt og hun havner i fengsel i Danmark i 1978. I samme celle våkner en ung mann opp.

– Dette er en høyst personlig beretning om å mislykkes i livet og gang på gang bli offer for seg selv og sine omstendigheter, men samtidig om å reise seg igjen og leve livet videre slik det er ment å leves. Her utforskes forflytninger i tid og rom, parallelltid og sirkulær dramaturgi. Hva er nå? Hva er i en annen tid? Hva er den virkeligheten du opplever og hva der den virkelige virkeligheten? Finnes den?, heter det i pressemeldinga.

Beretningen er fiktiv, men samtidig sterkt inspirert av Heilmann Blinds egne erfaringer gjennom mange generasjoner i det gamle Grønland. Forestillingen er arbeidet fram i tett samarbeid mellom de utøvende og skapende kunstnere.

Forestillingen var en del av prosjektet «Indigenenous Traces» Artist residens, med flere opphold i Granö, Sverige i 2018/19, pluss én uke prøver i Rana og en i Vefsn, og til slutt premiere i Granö 24. mai 2019. Prosjektet var finansiert av «Granö Kulturforening» og «Kulturbryggan» i Sverige.

Prosjektet var finansiert av «Granö Kulturforening» og «Kulturbryggan» i Sverige. I tillegg kommer arbeidsdonasjonene v/koreograf-dramaturg Ada Einmo Jürgensen Norge og komponist og fiolinist Tuomma Rounkari, samt kostymer fra Nordland Teater.

Grønlandsturnéen ble flere ganger utsatt i 2020 og til slutt utsatt til februar 2021, med planlagt oppøving i Kiruna 1 uke før. Til slutt ble det hele korona-avlyst i desember 2020.

– Det er en glede å kunne presentere dette verket på Festspillene 2021, heter det i pressemeldinga.

Kommentarer til denne saken