Hver uke får mange hundre pasienter prøvesvarene sine senere fordi posten ikke lenger kommer på lørdager. Noen prøver ender i søpla fordi de ikke kan brukes.

Beslutningen om å kutte ut post på lørdager får konsekvenser både for pasientene og for St. Olavs hospital, skriver Adresseavisen.

– Over 550 pasienter får forsinket svartid på prøvene hver uke, sier Trond Jacobsen, som er sjef laboratoriemedisinsk klinikk ved St. Olavs hospital. Han sier også at snaut to prosent av prøvene som ellers ville kommet med posten på lørdag, ikke brukes og må kastes. Når de blir liggende hos Posten over helgen, vil ikke analysen av prøvene lenger gi nøyaktige svar.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

– Siden omleggingen 1. mars har det dreid seg om rundt 30 prøver. For en del pasienter betyr det at de må ta prøven på nytt, forklarer Jacobsen. En kartlegging i desember viste at sykehusets felles prøvemottak i snitt tok imot 694 prøver på en lørdag.

– Vi ser at legekontorer legger om rutinene, slik at prøver ikke postes på fredag, sier Jacobsen. Han synes det er leit med alle som opplever at prøveresultater blir forsinket.

Det er mulig å sende prøver ekspress over natten og få dem levert på lørdag. Jacobsen sier det kan være et alternativ for enkeltprøver som haster spesielt, men at det er en for dyr løsning til å bruke på alle prøver.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først