Tar gjerne fire år til i stolen

Mer å gjøre: – Vi har oppgradert skolene og satt i gang bygging av sykehjem, nå står andre oppgaver for tur, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl.Foto: snorre P. Sjøvoll

Mer å gjøre: – Vi har oppgradert skolene og satt i gang bygging av sykehjem, nå står andre oppgaver for tur, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl.Foto: snorre P. Sjøvoll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jann-Arne Løvdahl har vært ordfører i Vefsn i 14 år og mener han har mer å gi. Andre mener det er på tide at han trår til side.

DEL

Ordfører i Vefsn Jann-Arne Løvdahl er fornøyd med at han fortsatt er manges ordfører-favoritt etter to og en halv periode i ordførerstolen, men han er ikke fornøyd med at partiet hans har hatt tilbakegang siden valget i 2011.

– Meningsmålingen til InFact viser at valg er politikk. Jeg er representant for mitt parti og de sakene vi jobber for. Det som bekymrer meg mest er egentlig at det er så mange som ikke har bestemt seg. Forsking viser at mange velgere ikke bestemmer seg før selve valgdagen, det liker jeg ikke.

Leder ordførerkampen

InFacts måling viser at 28 prosent av vefsningene vil at Løvdahl fortsetter som ordfører, 17,4 prosent mener Jørn Clausen (Høyre) er best skikket til vervet mens 7,9 prosent har tro på Bjørn Larsen (Frp). 8,8 prosent ser helst at den nye ordføreren i Vefsn heter Magnus Myrvoll.

– Du leder i meningsmålingen, men bekymrer det deg at ti prosent av Arbeiderpartiets velgere ikke har deg som ordfører-favoritt?

– Jeg forholder meg til partiet mitt og tar de tallene til etterretning. Og jeg registrerer at jeg likevel har 100 prosent større oppslutning enn neste kandidat på listen. Men jeg hadde gjerne sett at partiet hadde større oppslutning.

– Hvordan skal Ap få større oppslutning til valget i høst?

– Personfokus har økt også i lokalpolitikken, men det er viktig å vise forskjellen mellom partiene og jeg oppfordrer folk til faktisk å lese partiprogrammene før de stemmer. Vi skal fortsette å jobbe for fellesskapet saker. Vi har utbedret skolene og satt i gang bygging av sykehjem. Framover må vi legge enda bedre til rette for næringslivet, utfordringen er å få næringslivet til å investere.

«Regjeringsslitasje»

Løvdahl innrømmer at nedgangen i oppslutning fra forrige valg kan skyldes «regjeringsslitasje».

–I politikken virker ansiennitet motsatt av hvordan det er i resten av samfunnet. Fornyelsesønsket er sterkt inne politikken og jeg har vært et kjent ansikt lenge. Men, Vefsn er en flott kommune og derfor gjør vi det fortsatt godt. Vi har et stabilt og godt system og samarbeider tverrpolitisk i mange saker. Og det er viktig å poengtere at jeg er ordfører for alle partier, i gjerningen er jeg alle innbyggernes tillitsmann. Og det er en jobb jeg liker.

Trenger skifte

Carola Karl Urvik i Venstre mener det er på tide med maktskifte i Vefsn. Hun lar seg ikke forstyrre av at partiet hennes får 2,4 prosent og dermed ingen kommunestyrerepresentanter i InFacts meningsmåling.

– Jeg har sett den målingen og tror nok det var mange som ikke tok telefonen da det blir oppringt. Jeg gir ikke fem flate øre for målingen og uroer meg ikke i det hele tatt.

Urvik tror Venstre vil komme styrket ut etter høstens valg.

– Ut fra tilbakemeldingene jeg har fått tipper jeg vi kommer til å havne over fem prosent ved valget.

Hun tor heller ikke venstresiden oppslutning blir så stor som målingen tyder på, altså nærmere 60 prosent.

– Mange sier de er misfornøyde med dagens lokalpolitikk i Vefsn og at de vil ha endringer. Derfor oppfordrer jeg folk til å komme seg opp av sofakroken å gjøre noe med det.

– Hvordan skal Venstre øke oppslutningen før valget?

– Ved å kjempe for partiets flaggsaker, ved å sette søkelys på saker ingen andre tørr i Vefsn, som for eksempel miljøet.

Glad for framgang

Jørn Clausen, Høyres ordførerkandidat, gleder seg over at hans parti har framgang på den nye målingen.

– Framgang setter jeg pris på, men dette er «bare» en meningsmåling, understreker han.

Heller ikke Clausen tror at venstresiden i Vefsn vil få et så stort flertall som målingen tyder på.

– Jeg tror ikke en mellommåling som dette helt gjenspeiler realitetene. Jeg ser et genuint ønske om endringer i Vefsn, noe som meningsmålingen viser. Både Rødt, SV og Høyre tar stemmer fra Arbeiderpartiet, det tyder på ønske om endring. Etter 70 år med Arbeiderpartistyre er det på tide med endringer, men da er det viktig å huske at en stemme på Rødt eller SV er en stemme for fortsatt Arbeiderpartistyre i kommunen. Skal vi få til en endring må folk stemme borgerlig, sier Clausen.

Han peker på at også meningsmålingen for Nordland fylke viser ønske om endringer.

– Høyre satt lenge i posisjon i fylkestinget og merker derfor en nedgang i oppslutningen, altså motsatt av i Vefsn.

– Hva skal Høyre gjøre for å vinne høstens valg i Vefsn?

– Vefsn Høyre mener det sittende styret har for lavt ambisjonsnivå, omkringliggende kommuner som Rana har langt større ambisjonsnivå og der må Vefsn bli bedre. Etter 70 år med makta og 14 år i ordførerstolen blir det satte strukturer i en kommune, og det uavhengig av parti. Når slikt skjer er det på tide med endringer. Vefsn har i dag altfor store forpliktelser og Høyre ønsker endringer i kommunen gjennom innovasjon og utvikling av egen drift. Vi vil drive et målrettet arbeid for å få flere private og offentlige arbeidsplasser til kommunen. Lykkes vi med dette løser mange av utfordringene kommunen har av seg selv, sier Clausen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken