Gå til sidens hovedinnhold

Ingen omkamp om Vefsna!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årsmøtet i Rødt Vefsn tar skarp avstand fra FrPs nye olje- og energiminister, Terje Søviknes, sitt ønske om å oppheve vern av vassdrag. Det betyr i så fall omkamp om Vefsna som ble varig vernet i 2009. I norsk språkbruk betyr ordet varig at det er noe som skal vare mye lengre enn noen stortingsperioder. Ja faktisk for all framtid. Men det er tydelig at ministeren og regjeringa har en helt annen forståelse av dette ordet.

Det er investert over 155 millioner kroner på rotenonbehandling for å bli kvitt gyrosmitten. Alle gleder seg over at elva nå blir friskmeldt. Gjennom flere år har det også vært brukt masse arbeid, tid og penger, både lokalt og på fylkesplan, for utvikling av Regionplan Vefsna. En plan som både skal ivareta vernestatusen og framtidig bruk av elva til glede både for innbyggerne, næringsdrivende og turister. Det er også bevilget 8 mill. til utbedring av laksetrapper. Derfor betyr utspillet om å oppheve vernet en voldsom sløsing med skattebetalernes penger, som FrP tidligere pleide å si.

Vefsn, Grane og Hattfjelldal, fikk til sammen 150 millioner kroner i næringsfond som kompensasjon for at det ikke ble utbygging. Dette har vært kjærkomne penger som har vært viktige for å støtte og stimulere ulike næringsformål. De tre kommunene vedtok så sent som i desember i fjor å opprette Vefsna regionalpark, som er en satsing på å utnytte de mulighetene som ligger i Vefsnavassdraget.

Høyre/FrP-regjeringa foreslo i fjor høst en lovendring, dessverre med støtte fra Venstre, som betyr å slippe til private kapitalinteresser i bygginga av kraftkabler til Europa. Deres motiv er selvfølgelig profitt. Det er i dette lyset vi må se utspillet fra Søviknes, og som Rødt blankt avviser. Nordland har stort kraftoverskudd, og det fins ingen fornuftig grunn til å oppheve vernet verken av Vefsna eller andre vassdrag.

Vefsna er en del av vernede naturområder på tvers av Norge og Sverige. Helt fra verdensarvområdet Vega i vest, tett inntil Lomsdal/Visten og Børgefjell nasjonalparker og helt inn til Bottenviken i øst. Nord og sør for dette beltet er det gjort store inngrep. I lys av dette, verneverdiene, og med status som nasjonalt laksevassdrag, var det på overtid at Stortinget vedtok varig vern av Vefsna.

Kommentarer til denne saken