Gå til sidens hovedinnhold

40 mill. for å beholde FM

Artikkelen er over 4 år gammel

Sp vil beholde FM-nettet til DAB-dekningen er god nok.

(Siste)

Sp foreslår i sitt alternative budsjett for 2017 å bruke 40 millioner kroner til å dekke kostnadene med å utsette FM-slukkingen neste år.

– Vi ønsker å videreføre FM-nettet til dekningen er god nok til å erstatte FM-nettet for radio, men det koster å drifte og vedlikeholde både FM og DAB i hele landet. Vårt foreslåtte beløp kan finansiere dette tiltaket, sier stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For dårlige forhold

Dermed ønsker Sp å vente med FM-slukkingen som begynner i 2017 og samtidig betale for merkostnadene forbundet med utsettelsen. Partiet har tidligere foreslått at slukkingen av FM-nettet må utsettes til DAB-dekningen er bedre. Det er ventet at familie- og kulturkomiteen på Stortinget leverer sin innstilling 24. november.

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at DAB-forholdene er for dårlige til at slukkingen av FM-nettet kan begynne i januar neste år, sier Nordås.

Svekket sikkerhet

Veimeldingssentralen i Nord-Norge er blant instansene som har vært bekymret for beredskapsfunksjonen med dagens dekning på DAB-nettet.

– Vi tar det svært alvorlig og synes det er urovekkende å få meldinger om at signalene hakker eller faller ut. Samfunnet vårt skal være basert på sikkerhet og minst mulig sårbarhet - det være seg mens man ferdes på veien, på havet eller er på tur i fjellet, mener Sp-politikeren.

Hun synes det er altfor risikabelt å starte den regionvise slukkingen av FM-nettet i januar 2017. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har tidligere sagt at det ikke er noe grunnlag for å utsette digitaliseringen av radionettet.

Vi ønsker å videreføre FM-nettet til dekningen er god nok til å erstatte FM-nettet for radio.

Janne Sjelmo Nordås, stortingsrepresentant (Sp)

 

Får Frp-støtte

Stortingspolitiker Ib Thomsen (Frp) sier at partiet skal behandle Sps forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet i desember.

– Forslaget er en veldig god idé. Vi må være sikre på at dette går smidig for seg, og vi vil ikke risikere at noen står igjen uten radiosignaler i Norge, sier han.

Thomsen synes det er mange gode grunner for å utsette slukkingen av FM-nettet.

– Om det koster 40 mill er jeg noe usikker på. Og radiokanalene kan selvfølgelig slutte å sende på FM om de ønsker det. Noe annet er å tvangsstenge nettet.

Frp har et landsmøtevedtak på å utsette stengingen av FM-nettet. (ANB)

Kommentarer til denne saken