Tom Cato Karlsen (Frp) og flere andre politikere brøt mobilreglene på jobbreise

Tom Cato Karlsen er en av flere politikere som har tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland. Det ble kjent mandag ettermiddag.

Tom Cato Karlsen er en av flere politikere som har tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland. Det ble kjent mandag ettermiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) fulgte ikke reglene da han tok med seg tjenestetelefonen sin til høyrisikoland.

DEL

(Avisa Nordland) Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er også en av dem som ikke fulgte reglene da de besøkte høyrisikoland.

Det var ikke gjort sikkerhetsvurderinger i departementet og iverksatt tiltak for å sikre telefonene, skriver justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara i et svar til Stortinget, gjengitt av Dagens Næringsliv.

Solvik-Olsen, som også er Fremskrittspartiets andre nestleder, hadde med seg telefonen under åpningen av en vei mellom Russland og Norge i fjor høst. Det samme hadde statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp).

– De få timene statsråden var i Russland, var mobiltelefonen bevisst satt i flymodus og i personlig varetekt under hele oppholdet. Telefonene hadde ikke departementets saksbehandlingssystem installert, skriver Wara.

Les også: Per Sandberg trekker seg som nestleder i Frp

Ikke foretatt sikkerhetsvurdering

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet tok dessuten med seg tjenestemobilen på en privat reise til Hongkong og Macao i mai 2016. Heller ikke han hadde installert departementets saksbehandlingssystem.

Ikke i noen av tilfellene gjorde departementene en sikkerhetsvurdering, og det ble ikke iverksatt spesielle tiltak for å unngå at telefonene kunne kompromitteres, opplyser justisministeren.

Flere fra Nordland

Også tidligere førstekandidat for Fremskrittspartiet i Nordland og statssekretær i Olje- og energidepartementet, Kjell-Børge Freiberg, dro til Iran i februar 2017 med sin ordinære tjenestetelefon. Det skriver VG.

– Han hadde med sin ordinære tjenestetelefon, der det var installert sikkerhetsprogramvare og satt særskilte begrensninger for hva telefonen kunne brukes til, samt at den til enhver tid skulle være i hans besittelse», skriver justisdepartementet, ifølge avisa.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken