– Vi er ikke enige om alt, men ser at det er behov for å ta nye steg innen klima. En god del av forslagene til Venstre er spennende og kan bidra til en løsning med fire partier, sa Hareide etter et møte i stortingsgruppa mandag.

Han fastholder at en budsjettavtale med regjeringen må omfatte begge samarbeidspartiene. Heller ikke nå ville han åpne for spekulasjoner om at KrF i siste sving vil redde regjeringens budsjett ved subsidiær stemmegivning i Stortinget 5. desember.

– Vi har bare diskutert løsninger som fire partier er med på, sier Hareide.

Mandag ettermiddag møtes de fire borgerlige partilederne på nytt hos statsministeren for å forsøke å ro i land en avtale om neste års statsbudsjett. Forhandlingene har nå pågått på høygir i snart tre uker, men i spørsmålet om regjeringens bilpakke er frontene fortsatt like steile.

I helgen leverte Venstre en rekke tilleggsforslag som vil bli diskutert under mandagens møte. KrF mener flere av forslagene vil ha negative følger for distriktene, men der i gården er responsen ellers ganske god. Kjøligere er mottakelsen i Høyre og Frp. Noe av årsaken er at forslaget til Venstre omfatter økt CO2-avgift, som vil gi høyere pumpepris på fossilt drivstoff. Det vil gjøre innhogg i de 900 millioner kronene som regjeringen har lovet som motytelse til bilistene for økt diesel- og bensinavgift.

Nær sagt som vanlig i budsjettforhandlinger er alle selvpålagte frister for lengst brutt. Spørsmålet er hvor lenge de fire partiene holder ut før det settes strek. I mer enn en uke har det fra flere hold blitt sagt at Venstre er nær ved å bryte, men enn så lenge sitter partiet rundt forhandlingsbordet.

Statsminister Erna Solberg har fortsatt tro på en forhandlingsløsning.

– Vi skal forhandle helt til vi har et budsjett i havn, sier Solberg, som mandag forsvarte det som blir oppfattet som et ultimatum fra regjeringen om bilavgifter.

– Vi la tydelig fram hva vi mente var den riktige løsningen. Vi strakk oss langt for å imøtekomme de ønskene som Venstre og Kristelig Folkeparti hadde. Jeg mener det var riktig å legge fram dette på forhånd, sa Solberg da hun møtte pressen under Høyres sentralstyremøte i Oslo mandag.

Uka før statsbudsjettet ble lagt fram ble den omstridte bilpakken presentert av Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp). På pressekonferansen den dagen understreket begge at dette var så langt det er mulig å gå i ett enkelt budsjett.

(©NTB)