Tre milliarder unna målet

Fagforeningstopper synes ikke forslaget fra regjeringen gir sykehusene det løftet de har behov for.

Fagforeningstopper synes ikke forslaget fra regjeringen gir sykehusene det løftet de har behov for. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sykehusene har bare fått 9 av de 12 milliardene Bent Høie (H) gikk til valg på i 2013.

DEL

(Siste) – Fasiten er klar. Høie er som helseminister ikke i nærheten av å nå sine ambisjoner. Målt opp mot behovene i sykehusene, en rekordhøy oljepengebruk og det faktum at regjeringen bruker ganske mye penger på skattekutt, er dette veldig svakt, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blir spist opp

Regjeringen foreslår å styrke sykehusene med 1,9 milliarder kroner i neste års statsbudsjett. Helse- og omsorgsdepartementet sier beløpet legger til rette for en økning i pasientbehandlingen på cirka 2,1 prosent.

Realveksten til sykehusene har vært på 7,3 milliarder kroner siden 2013. Med neste års forslag gjenstår det nesten tre milliarder kroner før helseministeren har nådd sitt mål.

Micaelsen tror ikke regjeringens beløp til å styrke sykehusene vil bøte på slitne sykehusbygg, utfordringen med korridorpasienter og at det settes av for liten tid til pasientene.

– Store deler av dette beløpet vil bli spist opp av at befolkningen blir større og eldre. Dette blir verken et løft for investeringer, nytt utstyr i sykehusene eller økt kvalitet, frykter han.

Stort etterslep

Aps Torgeir Micaelsen (bak) er skuffet over at Bent Høie ikke innfrir sine mål med norske sykehus.

Aps Torgeir Micaelsen (bak) er skuffet over at Bent Høie ikke innfrir sine mål med norske sykehus. Foto:

Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet er skuffet over at Høie etter sitt siste budsjett i denne stortingsperioden ikke klarer å holde mer enn 75 prosent av det han lovet i 2013.

– Vi har et stort etterslep på bygningsmasse og IKT, og dette er penger vi trenger for å sikre pasientene en god og trygg behandling, sier By til ANB.

Leder Marit Hermansen i Legeforeningen er usikker på om det er satt av 1,9 milliarder kroner til friske sykehusmidler.

– Økningen er kanskje ikke reell hvis også fritt behandlingsvalg og nye, dyre kreftmedisiner skal finansieres i det foreslåtte beløpet, sier hun.

Dette blir verken et løft for investeringer, nytt utstyr i sykehusene eller økt kvalitet.

Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson (Ap)

Ventetid og køer

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er glad for at regjeringen fortsetter å prioritere helse i neste års statsbusjett.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er glad for at regjeringen fortsetter å prioritere helse i neste års statsbusjett. Foto:

Tone Wilhelmsen Trøen (H) påpeker at det fremdeles er god vekst i pasientbehandlingen ved sykehusene i budsjettet.

– Vi fortsetter innsatsen for å få ned ventetider og helsekøer. I tillegg har vi en viktig og massiv satsing på rus og psykisk helse, eldreomsorg og forebyggende tjenester for barn og unge i kommunene, sier hun.

Trøen fremhever den etterlengtede planen som skal bidra til at kommunene settes i stand til å gi et godt rehabiliteringstilbud til sine innbyggere og over tid overta flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten. (ANB)

Artikkeltags