Gå til sidens hovedinnhold

– Eldreomsorg i revers

Artikkelen er over 4 år gammel

Ap forstår ikke at vi trenger 22.000 nye sykehjemsplasser innen 2030, mener Høyre.

Arbeiderpartiet vil stoppe regjeringens forslag om at bare nye sykehjemsplasser skal få investeringsstøtte fra 2021.

– Det virker som om Ap ikke har fått med seg at vi blir flere eldre og at vi må planlegge for det, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Endrer tilskuddet

Den rødgrønne regjeringen måtte tåle kritikk for tempoet i bygging av nye sykehjemsplasser mellom 2005 og 2013. Nå vil dagens regjering endre investeringstilskuddet slik at kommunene ikke lenger kan søke om tilskudd til renovering, men kun til å bygge nytt.

– Ap klamrer seg til gamle løsninger som ikke gir de resultatene vi trenger i eldreomsorgen. De lovet 12.000 plasser, men leverte kun 567 på sine åtte år i regjering. Det viser at Aps gamle system ikke virker, mener Wilhelmsen Trøen.

Tilskuddsordningen fra 2013 innebærer at regjeringen tar halve regningen for kommunenes sykehjemsutbygging.

– Nå planlegger kommunene for tre ganger så mange sykehjemsplasser som under de rødgrønne, hevder Høyres helsepolitiske talsperson.

Får fire nye år

Det er behov for 22.000 nye sykehjemsplasser innen 2030.

– Jeg er enig med Ap i at vi må rehabilitere gamle bygg. Derfor gir vi nå kommunene ytterligere fire år på å bruke den gode tilskuddsordningen til å rehabilitere gamle bygg. Fra 2021 må all innsats settes inn på nye sykehjemsplasser, understreker Wilhelmsen Trøen.

Regjeringen er opptatt av å ha heldøgns omsorgsplasser som ivaretar behovene for de mest skrøpelige pasientene i kommunene. Det er også et mål om å ha bygg som har kvaliteter, teknologi og funksjonelle løsninger til å ivareta døende pasienter, pasienter med demens og pasienter som trenger avanserte medisinsk pleie.

Ap klamrer seg til gamle løsninger som ikke gir de resultatene vi trenger i eldreomsorgen.

Tone Wilhelmsen Trøen, stortingsrepresentant (H)

 

Mister fleksibilitet

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) synes regjeringen bør skrote forslaget til den nye tilskuddsordningen.

– Vi er også for flest mulig nye sykehjemsplasser, men denne ordningen fratar kommunene den fleksibiliteten de trenger. Hvis det bygges nytt i én bydel, samtidig som et sykehjem i samme kommune har behov for oppussing og nye enerom, blir det også for store variasjoner i kvalitet. Trondheim kommune har investeringsplaner, men risikerer nå å tape 100 millioner kroner, sier hun. (ANB)

Kommentarer til denne saken