Gå til sidens hovedinnhold

– Høie blåser i distriktene

Artikkelen er over 5 år gammel

NRK-profil har lite til overs for at salget av sigarer og pipetobakk nå snevres inn.

– Det er ingenting jeg er mer redd for enn handlekraftig uvitenhet, sier Torkjell Berulfsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil styre selv

Den folkekjære programlederen er en ihuga piperøyker. Men i forbindelse med helseminister Bent Høies (H) forslag om reklamefrie tobakkspakninger, begrenses nå salget av spesialvarer som sigarillos, pipetobakk og håndrullede sigarer til kun fire spesialforretninger i Oslo, Bergen og Stavanger.

Det betyr at røykerne av disse nisjeproduktene utenfor storbyene ikke vil få tilgang til spesialvarene i nærmeste butikk eller bensinstasjon. Berulfsen ønsker at regjeringen skal ta et skritt til siden og gi ham den plassen han selv vil ha.

– Vi må få lov til å styre vår egen undergang uten at departementet gjør det for oss, sier Berulfsen med adresse til regjeringens tobakksforslag som trolig vil få flertall i Stortinget.

– Det lages for mange snubletråder. Lyst er suspekt i dette landet hvor, sitat André Bjerke, «hver gledes blaff får sin velfortjente straff», sier han.

Konkurransevridende

Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke reagerer på at regjeringen tilgodeser fire butikker med salg av nisjeprodukter.

– Når regjeringen ga sigarer unntak i forslaget om standardiserte tobakkspakninger, burde alle utsalgssteder fått samme markedstilgang. Når ikke disse tobakkspakkene gjelder alle, har det en konkurransevridende effekt, sier direktør for kiosk, bensin og service i Virke, Torstein Schroeder, til ANB.

Han er opptatt av rettferdige og like rammevilkår. Også selv om brukergruppen er liten.

– Regjeringens unntak er en gavepakke for disse spesialforretningene, men vil medføre inntektstap for andre. For varegruppen som sådan utgjør ikke disse lovlige lovlige produktene noe folkehelseproblem. Da er det litt merkelig at noen få forretninger blir tilgodesett med en enerett på varene, mener Schroeder.

Omsetningen av sigarer, sigarillos og pipetobakk er på 250 millioner kroner årlig.

Det er ingenting jeg er mer redd for enn handlekraftig uvitenhet.

Torkjell Berulfsen, NRK-profil

 

Ikke som i USA

Bent Høie (H) ønsker å unngå at sigarer og sigarillos blir et trendprodukt.

– I USA finnes det eksempler på at smaksatte små sigarer og sigarillos har blitt et nytt trendprodukt for unge. Vi er opptatt av å ikke bli utsatt for den samme utviklingen i Norge, sier helseministeren til ANB.

En rekke høringsinstanser har tatt til orde for at særlig sigarer, men også pipetobakk og sigarillos, bør unntas fra kravet om reklamefrie tobakkspakninger. For unngå at barn og unge blir eksponert for produktene, er det også stilt spørsmål om salget bør begrenses til spesialforretninger og taxfreeutsalg.

– Vi har nå fått innspill fra bransjen om at den foreslåtte avgrensingen til spesialforretninger anses for snever, og departementet vil vurdere spørsmålet nærmere når høringen er avsluttet 26. september, forteller Bent Høie. (ANB)

Kommentarer til denne saken