Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne våre må ha klimavisjoner!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette året har barn gått i demonstrasjonstog i hopetall for å understreke kravet om en trygg klimaframtid. De kommer til å fortsette. Hva svarer vi dem, vi som er voksne, foreldre og besteforeldre, og som ønsker dem det beste både nå og i framtida?

Et godt svar er å gå til valglokalet og stemme inn de politikerne som ser de utfordringene som barna og ungdommen vil stå overfor om ikke vi tar grep. Ikke bare må de se, de må ha visjoner for hva vi må gjøre i den kommunen vi bor i, slik vi ser i Oslo nå, der byrådet satser stort på en utslippsfri by!

De som etter valget skal være våre lokale myndigheter har nemlig en nøkkelrolle i arbeidet med å begrense klimautslippene og dermed imøtekomme kravene fra barn og unge.

I ei tid der informasjon om klimasituasjonen strømmer på oss gjennom rikskanalene, er det viktig at kommunale myndigheter følger opp med informasjon om de tingene som berører oss lokalt, og motiverer oss for handling.

Kommunikasjon med barn og unge vil være viktig. Vi må være trygge på at myndighetene på alle nivå vil arbeide for å bekjempe klimaendringene, som blir mer og mer tydelige. Vi vet, og barn og unge vet, at utsettelser kan få fatale konsekvenser for fremtiden.

For politikerne gjelder det å tenke på klimatiltak som grunnleggende i alt politisk arbeid, siden det berører så mange sider av samfunnet.

Klimavalgalliansen, en svært bredt sammensatt allianse av stort sett landsomfattende organisasjoner, har fått laget et hefte der de har samlet viktige klimavettregler. Heftet inneholder et stort utvalg av konkrete forslag til å utforme klimavisjonen i praksis. Se www.klimavalgalliansen.no/wp-content/uploads/2019/02/klimavettreglene.

Valget den 9. september bør bli et klimavalg. Engasjementet fra ungdommen fortjener å bli møtt med handling og et taktskifte som tar klimakrisen på alvor. Dette kan vi alle bidra til ved å gi ryggdekning til politikerne til å ta modige valg.

Så: Hvis du er av dem som mener at å redde livsgrunnlaget vårt er den viktigste oppgaven nå, og at den jobben også bør prege lokale avgjørelser, da gjelder det å sjekke om det partiet du pleier å stemme på har den beste politikken! Hvis et annet parti er mer troverdig, kan det være lurt å skifte parti denne gangen. Partiprogrammene forteller mye, og politikere på stand må kunne svare på hva partiet går inn for.

Vi har alle et ansvar, og politikerne aller mest. Godt valg!

Kirsten Limstrand, Anne Grete Solstad og Tone Toft

Medlemmer av Besteforeldrenes Klimaaksjon

Kommentarer til denne saken