Gå til sidens hovedinnhold

Plutselig banket det på døra til pastor Bente (48) midt i fotballkampen - der sto politiet med skjold og pistol

Bente Sandtorp skjønte ingenting da det ringte på dørklokka søndag kveld. Besøk nå i koronatiden? Utenfor sto politiet med munnbind, skjold og pistol og lurte på om noen var i livsfare.

For abonnenter
Norge Rundt

(Halden Arbeiderblad): – Da de sto der og med skjold og i tillegg var bevæpnet, tenkte jeg jo at det måtte være noe veldig alvorlig som hadde skjedd. Da de hørte at det var bra med meg, spurte de om jeg hadde hørt rop, forteller Sandtorp til Halden Arbeiderblad.

Les politiets fantastiske kommentar nederst i saken!

– Hørt noe mistenkelig

Noen som hadde gått forbi stedet hvor Halden-kvinnen bor i Oslo, hadde hørt dramatiske rop inne fra blokka. Personen hadde kontaktet politiet og fortalt at ut fra ropene å bedømme, sto det om livet.

Den dramatiske meldingen fikk politiet til å bevæpne seg og rykke ut. Godt forberedt på hva enn som måtte møte dem innenfor blokkens fire vegger.

Etter å ha fastslått at Bente Sandtorp ikke var i livsfare, spurte politiet om hun hadde hørt noe mistenkelig.

– Og det hadde jeg jo ikke. Det synes politiet var merkelig for meldingen gikk på at det hadde skjedd noe fra vår inngang. Og da de spurte meg igjen om jeg ikke hadde hørt noe slags rop, kom jeg på hva som kunne være forklaringen, sier hun.

– Var litt voldsomt

Det har seg nemlig slik at Bente Sandtorp flyttet inn i en leilighet på Refstad, like ved Bjerke travbane, for et år siden. Hun ble raskt oppmerksom på de nærmeste naboene. To unge og høylytte gutter.

– Jeg synes det var litt voldsomt i begynnelsen, men har etter hvert konkludert med at de er ganske ufarlige. De gamer og ser fotball. Og etter hvert har det tegnet seg et mønster som gjorde at jeg konkluderte med at de var Manchester United-fans.

Søndag hadde Bente Sandtorp fått med seg at erkerivalene Manchester United og Liverpool skulle møtes til dyst i FA-cupen. Hun er ikke særlig fotballinteressert selv.

– Men ut fra lyden i etasjen over meg forsto jeg at Manchester United scora noen mål. Det var noen ganske voldsomme hyl, så jeg forsto at det måtte gå veien for laget deres.

– Manchester scoret i stad

Etter ett år med ihuga fotballsupportere vegg-i-vegg, reagerte hun ikke på at det ble hylt og skreket fra naboleiligheten. Hun tenkte ikke på det som dramatiske hyl som kunne oppfattes som at liv sto på spill.

Men i det øyeblikket politiet sto der med skjold og munnbind utenfor døren hennes, begynte hun å legge sammen to pluss en. Og fikk ... tre mål til Manchester United.

– Å jo, forresten! Jeg tror Manchester United scoret i stad, sa jeg til politiet. Og så fortalte jeg at min private etterforskning over en periode, hadde konkludert med at vanvittige hyl og rop fra naboene, skyldtes scoringer av favorittlaget, ler hun.

– Politimannen tok umiddelbart over etterforskningen, gikk inn på telefonen og bekreftet min mistanke. Manchester United scoret for 17 minutter siden og umiddelbart etter fikk politiet den bekymrede meldingen om folk i livsfare i blokka vår.

Kjenner ikke naboene

Både Bente Sandtorp og de to politimennene fikk seg en god latter da de sammen fikk nøstet opp i mysteriet. Deretter forsvant de en etasje opp for å snakke med gutta.

– Hvordan de reagerte på besøk fra politiet, vet jeg ikke. Men de lovte å si til gutta at det ikke var jeg som hadde meldt ifra. Jeg kjenner jo ikke naboene. Det har vært koronatid nesten hele tiden mens jeg har bodd her, så vi har vært litt mye inne i hver vår hule. Men vi hilser på hverandre, sier hun.

Og Bente Sandtorp konkluderer med at hun synes det er bra at folk bryr seg og agerer når de hører rop og hyl.

– Det kan sikkert høres litt voldsomt ut hvis man ikke vet sammenhengen. Flott at politiet tar ting på alvor, selv om det jo opplevdes litt voldsomt med pistol i belte og skjold, ler hun.

– Tåler flere scoringer

Bente Sandtorp er forresten opprinnelig fra Tistedal. Der vokste hun opp på gården Hattefjeld.

Men nå har hun bodd mange år i Oslo og arbeider som pastor for baptistkirken Home Church og er høgskolelærer ved Høyskolen for Ledelse og Teologi.

Hun har altså ikke den store fotballinteressen, men følger da litt med på hva som rører seg i engelsk fotball.

– Jeg synes det er gøy når Ole Gunnar Solskjær gjør det bra. Og jeg skal tåle lyden fra flere scoringer fra Manchester United i framtiden. Hvis lyden av to fotballgale naboer er den «volden» vi har her i blokka, skal vi tåle det, ler hun.

Ikke første utrykningen på grunn av idrett. . .

Operasjonsleder Andrè Kråkenes i Oslo politidistrikt bekrefter den smått spesielle historien:

- Meldingen gikk ut på at det var veldig nær og intens skriking fra en blokk i området. Det var brøling fra en voksen mann som om det var i sinne eller smerte. Vi dro opp dit og snakket med en beboer i en leilighet som mente det kom fra tredje etasje. Da fant vi ut at det var Manchester United-supportere som hadde jublet litt vel høyt.

- Det hører vel med til sjeldenhetene at dere rykker ut på slike oppdrag?

- Ja, alt er relativt, men vi har slike historier fra tid til annen. Den beste var på Stovner for noen år tilbake. Der bodde det en svensk mann og en norsk kvinne i samme leilighet. Et ektepar. Så var det OL og under en håndballkamp slo Norge Sverige. Da kastet han tv`en ut av vinduet. Så de var ikke så gode venner, svarer Kråkenes.

Kommentarer til denne saken