I 2020 ble Barnas Idrettsdag avlyst, men i fjor var den tilbake igjen. Da var det 400 glade unger som var med på aktivitetene i Mosjøhallen og Kippermoen idrettshall.

Barnas Idrettsdag i Mosjøen har en lang historie fra 1999, og startet som et arrangement i regi av Idrettsrådet i Vefsn (541 unger var med på det aller første arrangementet). I 2006 overtok Halsøy IL arrangementet, og i 2010 var det idrettslinja ved Mosjøen videregående skole som gjennomførte sitt første arrangement. Det har vært opp mot 650 elever fra 1.-7. klasse på det meste.

Startet planlegging

Lørdag 22. oktober er det klart for Barnas Idrettsdag 2022, men klassen som skal stå for arrangementet er godt i gang med planleggingen. Arrangementet er rett og slett et skolefag for 3. klassen på idrettslinja.

– Vi har holdt på en stund, sier Heine Birk Pedersen som er sjef sammen med Andrea Perjord. Det er 24 elever i klassen, og de har alle fått sine oppgaver.

– Det er flere grupper som jobber med forskjellige ting, og sammen tenker vi ut planen. En gruppe planlegger aktivitetene, en gruppe har ansvar for markedsføring og påmelding, en gruppe tar ansvaret for kiosksalg og en gruppe har det økonomiske ansvaret, sier han.

– Bruker alle elevene

Opplegget er slik det har vært før med 3. klassingene som planleggere, mens 2. klassingene er instruktører og 1. klassingene er ledsagere for gruppene med elever.

– I fjor var vi aktivitetsledere, og nå rykker vi opp og tar ansvaret. Vi gleder oss og vi skal lage det beste arrangementet, sier Andrea Perjord.

– Alle elevene i 1. og 2. klasse får sine oppgaver, og det er de klar over. Vi har også samarbeid med flere klubber som pleier å ha poster, blant annet Vefsn Hopp og orienteringsklubben, sier hun.

Flere dugnader

Idrettselevene får verdifull læring gjennom arrangementet, men også penger til treningsleiren på La Santa, Lanzarote. Treningsleiren er en gulrot som alle jobber hardt for å få til.

– Selvsagt har vi hørt og sett mye som de før oss har fortalt. På nyåret er det vår tur til å dra på en ukes treningsleir slik de andre 3. klassingene har gjort. Og til det trenger vi penger. Barnas Idrettsdag gir oss økonomi, men vi har hatt flere dugnader. Blant annet var vi med på flere konserter under Tiendebytte, og gjorde et arbeid. Det er artig å gjøre noe i lag, og så tjener vi penger på det, sier Heine Birk Pedersen.

– Reiser rundt til skolene

– Vi har allerede sendt ut plakater til skolene, og vi skal ut og informere uka før høstferien. Da har vi også med oss en splitter ny promovideo laget av Mia Nyland. Hun er veldig flink med video, og gjorde opptakene under arrangementet i fjor. Nå blir det artig å vise den fram for elevene på barneskolene i Vefsn, Grane, Leirfjord og Hattfjelldal, sier Andrea Perjord.

– Det er viktig å treffe elevene og fortelle hva de har i vente, sier hun.

Oppretter elevbedrift

Arrangementet er organisert som en elevbedrift, og Svein Hansen fra Sparebank 1 Helgeland forteller at de hjelper til.

– De får økonomikurs, tips om organisering og etter å ha hjulpet elevene i mange år ser vi at det er nyttig informasjon. Når de oppretter en elevbedrift på arrangementet trengs det organisasjonsnummer og flere formelle ting som vi kan hjelpe til med, sier han.

Bildeserie

Over 400 barn på barnas idrettsdag - se bildene