I dag ble den første foredragsholderen sluppet: Douglas McMaster, grunnleggeren av verdens første «zero waste» restaurant Silo i Brighton. Filosofien er enkel: unngå emballasje og komposter matrestene.

– McMaster er en foregangsfigur i no waste-miljøet og har vunnet mange priser, forteller Per Theodor Tørrissen, prosjektleder i Arktisk Mat.

– Blir det «no waste» på Arktisk Mat?

– Vi skal absolutt ha det i bakhodet. Vi er veldig bevisst på avfall og samarbeider med Retura.

Filosofi og tenkemåte

Arktisk Mat arrangeres 14.–15. september og årsaken til at McMaster kommer til Mosjøen er:

– Vi liker å kombinere en del kjente og erfarne personligheter med up and coming. Det var Ben Mervis som plukket ham ut, sier Tørrissen.

Tema for årets festival er «Who's cooking?», med fokus på kokkenes filosofi og tenkemåte – det som skjer på kjøkkenet, på gården og i havet.

– Hvor langt er dere kommet i planleggingen?

– Vi har fått på plass de første foredragsholderne og bidragsyterne og er godt i rute, sier prosjektlederen.

Vil spre budskapet

Arktisk Mat har fått 300.000 kroner gjennom Samfunnsløftet til Sparebank1 Nord-Norge, og pengene skal gå til å drifte prosjektet.

– Vi har hatt et veldig langt samarbeid med Sparebank1. De har vært med fra starten og er alfa og omega for oss. I tillegg har vi fått støtte fra banken lokalt. Nå jobber vi med å få mer midler fra sentralt hold, sier Tørrissen. Han vil ikke røpe for mye av planene, men det dreier seg om aktiviteter som går ut over helga i Mosjøen.

– Vi får veldig positive tilbakemeldinger og har stor pågang fra folk som vil delta på kursene på skolen med Michelin-kokker. De fylles helt opp. Vi ønsker å få samme tilbudet ut til enda flere elever, likedan med foredragene. Men vi vil ikke fylle opp med enda flere deltakere på festivalen – det vil ødelegge den gode stemninga og intimiteten som Arktisk Mat er kjent for. Her skal folk få være tett på og knytte kontakter. Derfor prøver vi å få spredd budskapet litt.

Arktisk Mat er nominert som Årets matdestinasjon til de nordiske matprisen Embla. Finalen er i Reykjavik 1. juni.

Arktisk Mat eies av Mosjøen videregående skole.