Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser de nye norske sedlene ut

Artikkelen er over 4 år gammel

Til sommerne settes de første valørene inn i sirkulasjon.

[Lofotposten] Sentralbanksjefen sier at de siste årene har mange land rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis svært lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem.

– Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

De nye sedlene har for første gang i historien ikke utstyrt med portrett. Og baksiden av sedlene har moderne uttrykksform med et pikselmønstret design.

«Havet» er valgt som et gjennomgående tema for hele serien. Forsidene preges av en tradisjonell, ikonsterk design med et maritimt hovedmotiv på hver valør, basert på utkast fra Metric Design og Terje Tønnessen. De moderne, pikselmønstrede baksidene er bygd opp rundt et gridsystem basert på Beauforts skala for vindstyrke, etter utkast fra Snøhetta.

De to sedlene som blir satt i omløp 30. mai 2017 er de nye 100- og 200-kronesedlene. Førstnevnte utstyrt med et bildet av et vikingskip, mens 200-sedlene har fisk som tema.

I tillegg er det 50-sedlene med en fyrlykt, 500 med en seilbåt og 1000 sedlene bølger.

De øvrige sedlene blir satt i omløp i 2018 og 2019. Sedlene har beholdt tilnærmet den kuløren de har i dag på de ulike valørene.

Kommentarer til denne saken