Penger til ung satsing

Gave: Stiftelsen Vegaøyan verdensarv ved Lena Fagerwing (i midten) mottok torsdag en gave på 100 000 kroner fra Sparebank 1 i Brønnøysund. Her er Fagerwing flankert av Linn Anette Nilsen og Øyvind Løvdahl fra banken. Foto: Hildegunn Nielsen Tjøsvoll

Gave: Stiftelsen Vegaøyan verdensarv ved Lena Fagerwing (i midten) mottok torsdag en gave på 100 000 kroner fra Sparebank 1 i Brønnøysund. Her er Fagerwing flankert av Linn Anette Nilsen og Øyvind Løvdahl fra banken. Foto: Hildegunn Nielsen Tjøsvoll

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det utvikles stadig nye ideer for å fenge unge verdensarvborgere.

DEL

Torsdag ga Sparebank 1 Nord-Norge i Brønnøysund bort 100 000 kroner til det treårige prosjektet «Eventyret Vegaøyan verdensarv» som er rettet mot barn og unge. Snorkelløypa som åpnet på Eidem i sommer blir utvidet med en «cyberløype», det skal lanseres en ny nettside for barn i løpet av sommeren.
– Her vil det være spill og spørsmål om fauna til barna. Foreldre og lærere får også sin egen side som de kan benytte. Dette vil bli en opplevelsesside, sier Lena Fagerwing som leder dette prosjektet.

Storslått lansering

Dette er noe hun virkelig brenner for og tanken er at barn og unge på Vega og tilreisende skal lære om verdensarven og samspillet mellom folk og ærfugl gjennom generasjoner.
Når steg to i prosjektet med ny nettside skal lanseres går dette langt fra stille for seg. Da blir det vil jakt med paintball og stor ståhei.
– Vi vet ikke akkurat når vi skal gjøre dette, men sannsynligvis blir det samtidig som NRK kommer med båten til Vega. Neste steg i prosjektet er landløypa, forteller Fagerwing som da har et prosjekt som engasjerer barn og voksne både under og over vann og i tillegg på nett.

Overlevelsescamp

I fjor sommer ble det forsøkt å starte opp et nytt familietilbud under navnet overlevelsescamp. Det ble avlyst, men Fagerwing gir seg ikke med dette. Nå prøver de igjen på nytt med et tilbud på Emårsøy og fridykkerleir i begynnelsen av august.
– Det er flere familietilbud vi trenger og dette spinner videre på vårt prosjekt, sier hun.
For å få til alt dette trengs det penger. Det treårige prosjektet har en samlet kostnadsramme på 1,8 millioner kroner. Bidraget fra Sparebank 1 kommer svært godt med.
– Dette er supergod hjelp. Nå kan vi kjøpe inn utstyr og drakter slik at alle kan låne utstyr gratis til fridykking hos oss. Det skal ikke være nødvendig å ha eget eller leie utstyr, sier hun.
Banksjef Øyvind Løvdahl skryter av prosjektet og av Fagerwings engasjement for saken.
– Dette prosjektet legger til rette for økt tilbud til barn og unge. Det er sunne aktiviteter med natur og kultur og som er gratis og tilgjengelig for alle. Vi mener også at dette bygger opp om identiteten til verdensarven og at barn og unge blir stolte av hvor de kommer fra. Jeg har stor respekt for den jobben som gjøres, sier Øyvind Løvdahl.