Gå til sidens hovedinnhold

Madelen (11) ga sparepengene sine til Pass it On: – Å hjelpe andre er den beste måten å bli glad selv

Artikkelen er over 2 år gammel

Organisasjonen Pass it On i Sandnessjøen har de siste årene hjulpet hundrevis av små og store med både mat og pakker til jul. Madelen Rosenvinge Ingebrigtsen ville også hjelpe.

I Sandnessjøen er det registrert over 150 barn som i dag lever under fattigdomsgrensa. Organisasjonen Pass it On ble i 2014 startet av Eline Bergquist, som en mulighet for å sikre disse familiene mat og gaver til jul. Hver eneste desember samles det inn midler som gjør det mulig å hjelpe.

11 år gamle Madelen Rosenvinge Ingebrigtsen, har bursdag i februar. Siden da har hun spart på bursdagspengene sine. Slik at hun kunne gi dem til et godt formål. Hun valgte å gi 1.000 kroner til Pass it On, og leder Rita Ingebrigtsen har nærmest ikke nok superlativer å gi til de rause jenta.

– Det er helt fantastisk. Hun har spart bursdagspengene, og nå gir hun dem bort. Slik at hun kan hjelpe andre. Jeg har nesten ikke ord, sa hun rørt.

Madelen takker for rosende ord, men for henne er det ikke så stort. Hun synes det er en selvfølge å hjelpe.

– Det er så mange der ute som trenger de pengene mer enn meg. Det finnes folk som ikke har tak over hodet. Som lever i krig. Og mange under som ikke får gaver til jul. Da tenkte jeg at det var bedre å gi dem bort. Å hjelpe andre er den beste måten å bli glad selv, smiler 11-åringen.

Les også

Pass it on har hjulpet over 100 personer hvert år med mat og julegaver – nå trår nye koster til med nytt system

 

Empati

Mamma Mona Rosenvinge Ingebrigtsen smiler til datteren. Hun forklarer at Madelen er full av empati og refleksjon for andre. Hun foretrekker å hjelpe fra sidelinjen, uten så mye oppmerksomhet.

– Men denne gangen var det greit med oppmerksomhet. For kanskje flere velger å hjelpe, slik at andre barn også får en fin jul, sier hun.

Hun forklarer at Madelen alltid har full av medfølelse for andre.

– Hun har alltid vært opptatt av dem som ikke har så mye, og hun blir helt satt ut når hun ser mennesker som ikke har det bra, på tv eller andre steder, derfor var det naturlig for henne å gi sparepengene sine til Pass it On, sier mamma Mona Rosenvinge.

 

Trenger støtte

De to første årene Pass it on ble arrangert, samlet organisasjonen inn mat via matbutikkene. Nå har de gått over til å samle inn penger og gavekort. Det er også satt ut bøsser i kassen på alle butikkene i Sandnessjøen, eller man kan overføre via Vipps.

– Vi har valgt å gjøre det slik. Sånn at de som trenger ekstra støtte kan kjøpe det de vil til jul. Man kan også gi penger via bøssene. Bøssene er forseglet, og blir ikke åpnet før de samles inn, sier Rita Ingebrigtsen.

På juletreet som står på Ringo i Amfisenteret er det hengt opp små hjertelapper. På lappene står det om noen få opplysninger om mottakeren. Kjønn alder og ønske.

– Man velger seg et hjerte, kjøper gaven og legger den under juletreet.

Ta kontakt

Til nå har 15–16 familier meldt seg på. Rita vet at det er mange flere som trenger hjelp. Men som ikke tar skrittet ut, for å ta kontakt.

– For mange er det for tungt å melde seg på. Og vi ser også at de som trenger det mest, også er de som er minst kravstor.

Fristen for å melde seg på er satt til 14. desember. Utkjøringen blir tatt 17. desember. Slik at mottakerne rekker å komme i stand før jul.

– Da oppsummerer vi. Julaften er en god følelse. For da vet vi at mange familier i Sandnessjøen har fått en fin jul, til tross for en vanskelig situasjon.

Penger til jul

Madelen er som 11-åringer flest. Hun gleder seg veldig til jul, og det er ingen tilfeldighet at hun vet hva hun ønsker seg.

– Penger selvsagt, sier hun mens ansiktet bryter opp i et eneste stort smil.

– Jeg skal spare dem, og gi til noen andre som trenger det. Men jeg har lovet mamma at jeg skal til å bruke litt på meg selv, så jeg har tenkt at jeg kanskje kjøper meg et headset.

Når hun blir litt eldre, så vet hun hva hun skal jobbe med. I hvert fall som frivillig.

– Da skal jeg jobbe med Pass it On. Kanskje det er jeg som skal drive det en dag, smiler Madelen Rosenvinge Ingebrigtsen.

Les også

I 2014 ble hun kalt engelen på Helgeland. Nå skal Eline hjelpe flere

 

Kommentarer til denne saken