– Det er litt spektakulært dette med påskekrim. Jeg lurer på om det bare er her i Norge, for jeg har ikke hørt at de har det i andre land. I Storbritannia har jeg hørt at julekrim er en greie, men her er det jo tradisjon med påskekrim, sier bibliotekar ved Vefsn bibliotek, Ingunn Aasland.

I påsken er det mange nordmenn som hamstrer med seg bøker til hytta, og dette året er intet unntak.

– Vi har hatt mange som har vært innom og plukket med seg ikke bare krimbøker, men også lydbøker. De fins på CD-plater og mange hører på dem i bilen, sier Aasland.

På biblioteket fins en god blanding av krimbøker som egner seg godt i påsken, og Aasland har funnet fram forslag til både store og små.

– Påsken er en avgrenset tidsperiode med tid til å kople ut. Gjerne tenke på noe som er utenfor hverdagslivet, og situasjoner man ikke kjenner seg så mye igjen i, sier hun.

Ifølge Aasland er Hans Olav Lahlums «Haimennesket» den ultimate påskekrimsboka.

– Det er denne boka man tenker på når det kommer til påskekrimsklisjeen. Her er det et isolert hotell, uvær, noen er drept og gamle familie hemmeligheter.

 

En annen krimbok Aasland anbefaler i påsken er Leonie Swanns «Glennkill – en sauekrim».

– Det er rett og slett en sauekrim for voksne. Den handler om en saueflokk som finner bonden sin død og begynner å etterforske. Litt annerledes vinkling, men sau er jo et påsketema, sier hun.

Av norske forfattere har Jo Nesbø mange kjente krimbøker, men siden han er så godt kjent trekker Aasland fram Øystein Wiiks «Dødsrytteren».

– Han skriver ikke typisk krim, men mer action. Denne boken handler om Nordkoreansk okkupasjon av Svalbard. Det er storpolitikk, klimaendringer og jeg syntes boka var veldig WOW, sier hun.

Selv har Aasland spart en bok til påska som hun skal lese. Det er Yrsa Sigurdardóttirs «DNA».

– Forfatteren klarer å overraske folk, og det er ikke lett å finne ut hvordan det går, sier hun.

Men det er ikke bare påskekrim til voksne som fins. Barn og ungdom har også et godt utvalg.

– Barnekrimmen er veldig rasjonell og mer forklarende. Det er stort sett grupper som etterforsker, og de befinner seg mest i lokalmiljøet, sier Aasland.