Gå til sidens hovedinnhold

Brennpunkt lager dokumentar på Helgeland

Artikkelen er over 4 år gammel

Oppdrettsnæringen er tema for en ny dokumentar. Helgeland er også i søkelyset.

For abonnenter

– Ja, jeg er blitt kontaktet og jeg synes det er flott at NRK retter et søkelys på denne næringen, sier rekefisker Tor Ingen Larsen fra Brønnøysund. Han er ofte å se i havna i Sandnessjøen på denne tiden av året der han selger reker fra skøyta M/K «Lyngvær». Larsen er en av flere fiskere fra Helgeland som er blitt kontaktet av NRK Brennpunkt i løpet av sommeren og det er ikke uten grunn.

Oppfordret medlemmer

Både Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norges Kystfiskarlag fikk i juni i år en henvendelse fra Brennpunkt-redaksjonen der de forteller at de for tiden jobber med et program der de ser på oppdrettsnæringen og de miljømessige konsekvensene av en øket satsing på oppdrett. I brevet skriver redaksjonen at de får mange henvendelser som omhandler sviktende fangster eller ødelagt fangst av både fisk og reker. Redaksjonen etterlyser også dokumentasjon, i form av blant annet video- og bilder. Kystfiskarlaget gikk etterpå ut og oppfordret sine medlemmer og andre til å være med på og bidra med dokumentasjon til NRK.

– Vi er kjent med henvendelsen og stiller gjerne opp, sier leder i Midt Helgeland Fiskarlag, Bård Leirvik til Helgelendingen.

Veldig kritisk

Ombord i M/K «Lyngvær» er misnøyen med konsekvensene av oppdrettsnæringen stor.

– Folk flest vet ikke hva som foregår for det er ikke slik det blir framstilt. Jeg håper virkelig at NRK Brennpunkt klarer å få belyst dette, sier Larsen som har vært yrkesfisker nesten hele sitt liv.

– Oppdrettsnæringen har helt urealistiske mål og med staten som både medeier og forvalter er det mye det kan stilles spørsmål ved, mener den erfarne rekefiskeren som fortsatt har friskt i minne da de første rekefeltene ble stengt til fordel for oppdrettere i 1999.

Mulig besøk

– Vi har snakket med mange fiskere som opplever at de kommer i konflikt med oppdrettsnæringen og det har kommet inn mange tips til oss, forteller journalist Ole Reinert Omvik i NRK Brennpunkt til Helgelendingen. Omvik kan samtidig bekrefte at også oppdrettere og forskere er med i dokumentaren som omhandler situasjonen for hele landet og at det er flere fiskere fra Helgeland som er blitt kontaktet.

– Det er mulig at vi også kommer til Helgeland i løpet av september for å gjøre opptak, forteller Omvik. Dokumentaren skal etter planen komme på sendeplanen til NRK1 i løpet av november.

Kommentarer til denne saken